Πέντε τροφές για τέλεια όραση

1BE05A0DFC2D88E5366BA8EA01D6AFE7.jpg

  Όραση ή οπτική αντίληψη ονομάζεται μία από τις πέντε αισθήσεις. Όργανο αντίληψης είναι τα μάτια, ενώ το αντικείμενο της αντίληψης είναι το φως. Θεωρείται η πιο σημαντική από τις υπόλοιπες αισθήσεις, γιατί με αυτήν γίνεται άμεσα αντιληπτός ο εξωτερικός χώρος. Περίπου το 30% του ανθρώπινου εγκεφάλου ασχολείται με την επεξεργασία και ερμηνεία των ερεθισμάτων της όρασης. Όπως και οι υπόλοιπες αισθήσεις αναπτύσσεται και η μηχανική όραση, μας ενημερώνει η Wikipedia.

Πώς όμως λειτουργεί η όρασή μας;

Ο κερατοειδής είναι το τμήμα του εξωτερικού στρώματος του οφθαλμικού βολβού, απ’ όπου περνάει το φως. Ο βολβός του ματιού ελέγχεται από μύες στο πίσω μέρος αυτού, που είναι γνωστοί ως εξοφθάλμιοι μύες. Η ίριδα είναι το χρωματιστό μέρος του ματιού και η κόρη η… μαύρη βούλα στο κέντρο του οφθαλμού.

Οι μικροσκοπικοί μύες στην κόρη του οφθαλμού ελέγχουν πόσο φως μπαίνει στο μάτι και το οπτικό νεύρο στέλνει στη συνέχεια τα δεδομένα από τα μάτια στον εγκέφαλο.

Δείτε παρακάτω πέντε τροφές, οι οποίες ενισχύουν την όραση, όπως τις κατέγραψε η ιστοσελίδα mahalo.com:

1. Καρότα

eye1.jpg
Δεν είναι τα καρότα που θα σας εξασφαλίσουν τέλεια όραση, αλλά η βήτα-καροτίνη που περιέχουν αυτά και η οποία βοηθά στη διατήρηση της καλής όρασης. Το σώμα μετατρέπει αυτή τη θρεπτική ουσία σε βιταμίνη Α, η οποία βοηθά στην καταπολέμηση της τύφλωσης. Παρότι η έλλειψη βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει στην τύφλωση, είναι κάτι σπάνιο στον ανεπτυγμένο κόσμο.

2. Μύρτιλα

eye2.jpg
Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα μύρτιλα θεωρείται ότι προστατεύουν την όραση, καθώς δρουν προληπτικά έναντι των ελευθέρων ριζών.

3. Αμύγδαλα

eye3.jpg
Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, η οποία βοηθά στην πρόληψη του καταρράκτη. Άλλες πηγές βιταμίνης Ε είναι οι ηλιόσποροι, το λάδι κνήκου, τα φιστίκια, τα μάνγκο και τα αυγά. Σύμφωνα με μια έρευνα που είχε δημοσιευτεί στο Archives of Opthamology το 2009, όσοι έτρωγαν ψάρια και ξηρούς καρπούς συχνά, παρουσίαζαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας λόγω ηλικίας.

4. Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά

eye4.jpg
Το λάχανο, η λαχανίδα και το σπανάκι κάνουν καλό στη διατήρηση της καλής όρασης. Μελέτη γάλλων επιστημόνων το 2010 είχε δείξει ότι η κατανάλωση αυτών των λαχανικών βελτιώνει την κατάσταση του αμφιβληστροειδούς σε όσους έπασχαν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.

5. Ψάρια με ωμέγα-3 λιπαρά

eye5.jpg
Ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες περιέχουν ωμέγα -3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στην προστασία των αιμοφόρων αγγείων των ματιών.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *