Σε πολλές χώρες του κόσμου, η Δευτέρα είναι συνώνυμη με το hangover, τη δυσάρεστη εκείνη αίσθηση που βιώνει όποιος έχει καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ την προηγούμενη νύχτα. Στην προσπάθειά να αποφευχθούν τα χειρότερα, έχουν προκύψει κατά καιρούς διάφορες ιστορίες σχετικά με το πώς μπορεί κάποιος να αποφύγει τα αρνητικά της υπερβολικής κατανάλωσης ποτού. Κάποιες εδραιωμένες αντιλήψεις, επιμένουν, αλλά αποδεικνύεται πως είναι μύθοι. Ας τις εξετάσουμε προσεκτικά.
«Ποτέ μην πίνετε σκληρό αλκοόλ μετά από μπύρα». Δεν έχει καμία σημασία η σειρά που θα καταναλωθούν τα αλκοολούχα ποτά. Αν πιείτε μπύρα και μετά πολύ αλκοόλ, θα μεθύσετε και θα πάθετε hangover. Αν πιείτε μόνο μπύρα αλλά πολύ, θα συμβεί πάλι το ίδιο.
«Η μπύρα κάνει κοιλιά». Αν αποκτήσατε μερικά κιλάκια εκεί κάπου στη μέση του σώματος, δεν ευθύνεται μόνο η μπύρα. Το αλκοόλ περιέχει πολλές θερμίδες και το κρασί, η βότκα και άλλα ποτά ευθύνονται εξίσου. Επομένως το πρόβλημα δεν είναι η βύνη, αλλά το οινόπνευμα.
«Ο καφές θα σας βοηθήσει να συνέλθετε». Δεν υπάρχει τρόπος να συνέλθετε άμεσα. Ο οργανισμός σας θα πρέπει πρώτα να μεταβολίσει το αλκοόλ που έχετε καταναλώσει. Η καφεΐνη δε μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία.
«Το αλκοόλ σκοτώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα». Ο πονοκέφαλος μετά το μεθύσι δεν οφείλεται στα νεκρά εγκεφαλικά κύτταρα. Όντως το οινόπνευμα αλλοιώνει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου-σε καμία περίπτωση όμως δεν εξολοθρεύει τα κύτταρα που τον αποτελούν.
«Αν αναμίξετε αλκοόλ με ενεργειακό ποτό θα μεθύσετε χειρότερα». Κατ’ αυτό τον τρόπο δε μεθάτε περισσότερο, απλώς με διαφορετικό τρόπο. Η προσθήκη της καφεΐνης στα υγρά που καταναλώνετε, δίνει έναν πιο νηφάλιο τόνο στη ζαλάδα που φυσιολογικά προκαλεί το αλκοόλ. Ωστόσο, η αλληλεπίδραση των δύο ουσιών μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνη σε ό,τι αφορά άλλες λειτουργίες του οργανισμού.