Πέντε λεπτά την ημέρα ασκήσεις αναπνοής βελτιώνει την αντοχή

Ζήσης Ψάλλας

Παρά τα αναρίθμητα οφέλη της άσκησης, πολλοί μεσήλικες και ηλικιωμένοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις συστάσεις σωματικής άσκησης. Νέα έρευνα βρίσκει δυνατότητες για προπόνηση ενίσχυσης του εισπνευστικού μυός (IMST: inspiratory muscle strength training) υψηλής αντίστασης για να βοηθήσει αυτόν τον πληθυσμό. Η μελέτη θα παρουσιαστεί στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Φυσιολογικής Εταιρείας στο Experimental Biology 2022.

Αν και η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών που εμφανίζονται με τη γήρανση, μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι το 28% των ενηλίκων στις ΗΠΑ ηλικίας 50 ετών και άνω είναι σωματικά ανενεργοί.

«Η ανάπτυξη νέων μορφών φυσικής προπόνησης που αυξάνουν την προσκόλληση και βελτιώνουν τη σωματική λειτουργία είναι το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών που εμφανίζονται με τη γήρανση. Το IMST υψηλής αντίστασης μπορεί να είναι μια στρατηγική για την προώθηση της συμμόρφωσης και τη βελτίωση πολλαπλών συνιστωσών της υγείας στη μέση ηλικία και στους ηλικιωμένους», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Kaitlin Freeberg.

Το IMST περιλαμβάνει την εισπνοή μέσω μιας συσκευής χειρός που ονομάζεται "χειροκίνητος εκπαιδευτής αναπνοής" και προσθέτει αντίσταση στην αναπνοή. Η ερευνητική ομάδα χώρισε 35 ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω είτε σε μια ομάδα υψηλής αντίστασης είτε σε μια ομάδα χαμηλής αντίστασης. Και οι δύο ομάδες χρησιμοποίησαν 30 αναπνοές την ημέρα (περίπου πέντε λεπτά) για έξι εβδομάδες. Και οι δύο ομάδες μπόρεσαν να τηρήσουν το πρόγραμμα.

Έπειτα από έξι εβδομάδες, η ομάδα υψηλής αντίστασης παρουσίασε βελτίωση 12% σε ένα τεστ στο διάδρομο γυμναστηρίου μέχρι την εξάντληση. Η ομάδα χαμηλής αντίστασης δεν παρουσίασε καμία αλλαγή. Η βελτίωση στην ομάδα υψηλής αντοχής εμφάνισε επίσης αλλαγές σε 18 μεταβολίτες, κυρίως αυτούς που «παίζουν βασικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας και στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων».

«Αυτά τα προκαταρκτικά ευρήματα υποδεικνύουν ότι το IMST υψηλής αντίστασης 5 λεπτών την ημέρα είναι ένας πολλά υποσχόμενος τρόπος σωματικής προπόνησης που αυξάνει την ανοχή στην άσκηση και ρυθμίζει τις μεταβολικές οδούς σε ενήλικες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας», έγραψε η Freeberg.

Διαβάστε ακόμη...