Πέντε αρωματικά βότανα που καταπολεμούν το φούσκωμα και «ρίχνουν» την κοιλιά

Το δυσάρεστο αίσθημα του μετεωρισμού της κοιλιάς, το γνωστό σε όλους μας φούσκωμα, προκαλεί δυσφορία, ενώ παράλληλα σχεδόν διπλασιάζει την περίμετρο της μέσης κάνοντας την κοιλιά μας να μοιάζει μεγάλη και οδηγώντας μας σε ανεπιθύμητες αλλαγές στην γκαρνταρόμπα μας.

Το φούσκωμα είναι μία από τις συχνότερες ενοχλήσεις με τις οποίες εκδηλώνεται το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, η πιο συχνής πεπτική διαταραχή που ταλαιπωρεί τους ενήλικες στον δυτικό κόσμο.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ποια τρόφιμα τους προκαλούν μετεωρισμό και τα αποφεύγουν σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν το πρόβλημα. Εάν το πρόβλημα είναι συχνό και διαταράσσει την καθημερινότητα του πάσχοντος συνιστάται η επίσκεψη στον γιατρό και η τήρηση των οδηγιών που θα σας δώσει.

Παραδοσιακά υπάρχουν κάποια βότανα που ανακουφίζουν τα συμπτώματα και «ξεφουσκώνουν» την πρησμένη κοιλιά. Ακολουθούν οι προτάσεις από το φαρμακείο της φύσης που θα μπορούσατε να δοκιμάσετε και να εντάξετε στη συνολική σας προσπάθεια για να αποκτήσετε μια πιο… επίπεδη κοιλιά.

Καταναλώστε τα βότανα σε μορφή αφεψήματος – αυτό σημαίνει ότι ρίχνετε μια κουταλιά του γλυκού από το βότανο σε ένα φλιτζάνι νερό και το βράζετε μαζί. Μην υπερβαίνετε τα δύο αφεψήματα την ημέρα

Μέντα

Η μέντα (Mentha piperita) έχει χωνευτική δράση και χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την ανακούφιση των πεπτικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Χαλαρώνει το έντερο, ανακουφίζει από τον πόνο και μειώνει το φούσκωμα. Σε πολλούς ανατολικούς λαούς, το αφέψημά της σερβίρεται μετά από το γεύμα, καθώς βοηθάει στη χώνεψη και φρεσκάρει την αναπνοή. Σε συνδυασμό με το χαμομήλι και το γλυκάνισο περιέχεται συχνά σε μείγματα βοτάνων για ροφήματα που βοηθούν τη χώνεψη.

Μελισσόχορτο

Το βότανο αυτό θεωρείται καλή επιλογή για όσους τταλαιπωρούνται συχνά από πεπτικές ενοχλήσεις, έχουν πόνο στο στομάχι και αισθάνονται να τους «πιάνει το στομάχι τους» όταν πιέζονται, έχουν στρες και άγχος. ‘Εχει λεμονάτο άρωμα μαζί με νότες μέντας. Συστήνεται συχνά και για την καταπολέμηση του στρες και της αυπνίας.

Δυόσμος

Ο δυόσμος, όπως και η μέντα, δρα χαλαρωτικά, «μαλακώνει» το στομάχι και ανακουφίζει από τις καούρες και το φούσκωμα.

Γλυκάνισος

Οι σπόροι του γλυκάνισου δρουν σαν σπασμολυτικό και σαν ήπιο καθαρτικό. Ανακουφίζει και απο τον πόνο του στομάχου.

Χαμομήλι

Το ταπεινό χαμομήλι πήρε το όνομα του από την χαμηλή ανάπτυξή του – μήλο του εδάφους. Θεωρείται από τα πιο χρήσιμα φαρμακευτικά φυτά, με ήπια δράση που συστήνεται σε όλους. Μετά από ένα γεύμα που μας προκάλεσε φούσκωμα, ιδανικό αφέψημα για να καταπραΰνει τον τυμπανισμό είναι το χαμομήλι. Επιπλέον, έχει και ελαφρώς διουρητική δράση.

Οι τροφές που πρέπει να αποφύγουμε

Οι τροφές που φουσκώνουν δεν είναι ίδιες για όλους, ωστόσο υπάρχουν κάποιες που έχει παρατηρηθεί ότι ευνοούν γενικά το φούσκωμα. Εμείς δεν έχουμε παρά να διαπιστώσουμε ποιες από τις παρακάτω μας πειράζουν και να τις αποφεύγουμε όταν σχεδιάζουμε να βάλουμε ένα στενό ρούχο που θα αναδεικνύει την κοιλιά μας: Φακές, φασόλια, ρεβίθια, αγκινάρες, σπαράγγια, λΛαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, κουνουπίδι, πράσα, πιπεριές, μπιζέλια, αγγούρια, κρεμμύδια, ανθρακούχα ποτά, καλαμπόκι, προϊόντα από σιτάρι ολικής άλεσης, γάλα, μαλακό τυρί, παγωτό, συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη.

Διαβάστε ακόμη...