Ζήσης Ψάλλας
Στις αρχές της δεκαετίας του 2010 ξεκίνησαν μεγάλης κλίμακας δοκιμές βιταμίνης D σε αρκετές χώρες που εξέταζαν τις επιπτώσεις υψηλότερων από τις συνιστώμενες δόσεις βιταμίνης D στον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών. Μια από αυτές ήταν η Φινλανδική Δοκιμή Βιταμίνης D (FIND) που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας το 2012-2018.
Στη δοκιμή FIND, 2.495 συμμετέχοντες (άντρες 60 ετών και άνω και γυναίκες 65 ετών και άνω) τυχαιοποιήθηκαν για πέντε χρόνια είτε στην ομάδα εικονικού φαρμάκου είτε στις ομάδες που έλαβαν είτε 40 είτε 80 μικρογραμμάρια (1.600 ή 3.200 IU) βιταμίνης D3 ανά ημέρα. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν απαλλαγμένοι από καρδιαγγειακή νόσο και καρκίνο στην αρχή της δοκιμής και είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το δικό τους συμπλήρωμα βιταμίνης D έως και 20 μικρογραμμάρια (800 IU) την ημέρα.
Στην αρχή και κατά τη διάρκεια της δοκιμής, χρησιμοποιήθηκαν ερευνητικά έντυπα για τη συλλογή περιεκτικών πληροφοριών από τα άτομα σχετικά με τον τρόπο ζωής, τη διατροφή, τους παράγοντες κινδύνου και τη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών. Πληροφορίες σχετικά με τη συχνότητα των ασθενειών και τους θανάτους ελήφθησαν επίσης από τα εθνικά μητρώα υγείας.
Κατά τη διάρκεια των 5 ετών της δοκιμής, 119 συμμετέχοντες ανέπτυξαν καρδιαγγειακή νόσο, 129 άτομα διαγνώστηκαν με καρκίνο και 19 πέθαναν. Δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική διαφορά στον αριθμό των συμβάντων μεταξύ των δύο ομάδων.
Τα ευρήματα της δοκιμής FIND συμφωνούν με άλλες παρόμοιες μελέτες που έχουν δείξει ότι η λήψη υψηλότερων δόσεων βιταμίνης D από τις συνιστώμενες για πολλά χρόνια δεν έχει σημαντική επίδραση στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου ή καρκίνου εάν η κατάσταση της βιταμίνης D του σώματος είναι ήδη επαρκής.
Στη Φινλανδία, η μέση πρόσληψη βιταμίνης D του πληθυσμού έχει αυξηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 λόγω, μεταξύ άλλων, της συμπλήρωσης βιταμίνης D σε αλείμματα φυτικών ελαίων και γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και της αυξημένης χρήσης συμπληρωμάτων βιταμίνης D.
Εκτός από αυτά τα κύρια ευρήματα, η δοκιμή FIND θα παρέχει εκτενείς αναφορές για τις επιδράσεις των συμπληρωμάτων βιταμίνης D, μεταξύ άλλων, στον διαβήτη τύπου 2, τα κατάγματα και τις πτώσεις, τις αλλαγές διάθεσης, τις λοιμώξεις, τις παθήσεις πόνου και άλλα αποτελέσματα.