Πειραματικό φάρμακο χημειοθεραπείας σκοτώνει τους συμπαγείς καρκινικούς όγκους

Νέα ελπιδοφόρα μηνύματα για την καταπολέμηση των συμπαγών καρκινικών όγκων δίνουν οι επιστήμονες του City of Hope, του μεγαλύτερου οργανισμού έρευνας και θεραπείας του καρκίνου στις ΗΠΑ, μετά τα αποτελέσματα μεγάλης κλινικής δοκιμής. Από τις κλινικές δοκιμές φάσης 1 που πραγματοποίησαν σε ανθρώπους οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στοχευμένη χημειοθεραπεία σκοτώνει όλους τους συμπαγείς καρκινικούς όγκους.

Οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους στο περιοδικό "Cell Chemical Biology" εξηγούν πώς πήραν μια πρωτεΐνη, το πυρηνικό αντιγόνο πολλαπλασιαζόμενων κυττάρων (PCNA) , που κάποτε θεωρούνταν πολύ δύσκολη για στοχευμένη θεραπεία, και ανέπτυξαν σε προκλινική έρευνα μια στοχευμένη χημειοθεραπεία που φαίνεται να εξοντώνει όλους τους συμπαγείς όγκους.

Το ερευνητικό μόριο που αναπτύχθηκε προκάλεσε το θάνατο των καρκινικών κυττάρων, αλλά δεν διέκοψε τον αναπαραγωγικό κύκλο των υγιών βλαστικών κυττάρων. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να διερευνούν τους θεμελιώδεις μηχανισμούς οι οποίοι κάνουν αυτή τη θεραπεία που σταματά τον καρκίνο να λειτουργεί σε ζώα και σημειώνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη κλινική δοκιμή φάσης 1 που δοκιμάζει τη θεραπεία σε ανθρώπους.

Το νέο φάρμακο δοκιμάστηκε στο εργαστήριο σε 70 διαφορετικά είδη καρκινικών κυττάρων και ήταν αποτελεσματικό σε όλες τις περιπτώσεις. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν κύτταρα από καρκίνους: μαστού, προστάτη, εγκεφάλου, ωοθηκών, τραχήλου της μήτρας, δέρματος και πνεύμονα. Είναι η πρώτη φορά που ένα σκεύασμα δείχνει να είναι αποτελεσματικό έναντι όλων των μορφών καρκίνου, τονίζουν οι ερευνητές.

Το φάρμακο είναι προς το παρόν γνωστό ως AOH1996. Το ανέπτυξαν επιστήμονες από το κέντρο City of Hope, ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα για τον καρκίνο των ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες δημοσίευσαν στην επιστημονική επιθεώρηση Cell Chemical Biology τα έως τώρα αποτελέσματα. Όπως αναφέρουν, το πειραματικό φάρμακο σκότωσε επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα «διαταράσσοντας τον φυσιολογικό κύκλο της αναπαραγωγής τους».

Όπως εξήγησε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Δρ. Linda Malkas, καθηγήτρια Μοριακής Ογκολογίας στο City of Hope, τα ευρήματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Το φάρμακο φάνηκε να καταστέλλει τους καρκινικούς όγκους τόσο όταν χορηγήθηκε μόνο του, όσο και σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες.

Ήταν επίσης αποτελεσματικό και σε ζωικά μοντέλα στα οποία χορηγήθηκε. Επιπλέον δεν οδήγησε σε τοξικές αντιδράσεις. Όταν εκτέθηκαν σε αυτό υγιή ανθρώπινα κύτταρα, δεν φάνηκε να επηρεάζει την δική τους αναπαραγωγική ικανότητα.

Διαβάστε ακόμη...