Ζήσης Ψάλλας
Επιστήμονες από Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute έχουν εντοπίσει ως υποψήφιο στόχο για ανάπτυξη φαρμάκου την γλουταμίνη, ένα αμινοξύ που αποτελεί βασική πηγή τροφής για πολλούς καρκινικούς όγκους και το εφάρμοσαν στην περίπτωση του μελανώματος.
Ενώ έχουν γίνει πρόσφατα μεγάλα βήματα στη θεραπεία του μελανώματος, πολλοί όγκοι γίνονται ανθεκτικοί στη θεραπεία και αυτό είναι σημαντικό εμπόδιο στη θεραπεία της νόσου. Αυτή η μελέτη περιγράφει μια πολλά υποσχόμενη ένωση που στοχεύει επιλεκτικά στην πρόσληψη της γλουταμίνης, ενός θρεπτικού αμινοξέος στο οποίο βασίζονται οι όγκοι για επιβίωση..
Περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι πεθαίνουν από μελάνωμα κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, και οι περιπτώσεις αυξάνονται. Την τελευταία δεκαετία, η ανοσοθεραπεία και οι εξατομικευμένες θεραπείες έχουν αυξήσει τους χρόνους επιβίωσης για πολλούς ασθενείς. Ωστόσο, λόγω της υψηλής συχνότητας υποτροπής του καρκίνου, οι επιστήμονες επικεντρώνονται όλο και περισσότερο σε θεραπευτικές στρατηγικές για την πρόληψη της υποτροπής και την αύξηση της συνολικής επιβίωσης.
Αυτή είναι μια σημαντική μελέτη, επειδή πολλά φάρμακα για τη θεραπεία μελανώματος παρεμποδίζονται σημαντικά από την ταχεία ανάπτυξη ανθεκτικότητας στη θεραπεία, μερικές φορές μέσα σε μερικούς μήνες. Ενώ οι προσεγγίσεις ανοσοθεραπείας είναι πολλά υποσχόμενες, είναι αποτελεσματικές μόνο σε ένα υποσύνολο ασθενών, και η αντίσταση στη θεραπεία μπορεί επίσης να αναπτυχθεί και σε αυτό το περιβάλλον.
Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι οι ταχέως αναπτυσσόμενοι όγκοι είναι σε θέση να επαναπρογραμματίσουν το μεταβολισμό τους για να παράγουν επιπλέον ενέργεια και να αναπτυχθούν. Οι όγκοι συχνά το επιτυγχάνουν αντλώντας αυξανόμενα επίπεδα του αμινοξέος γλουταμίνη στα κύτταρα τους, κυρίως μέσω μιας αντλίας που ονομάζεται SLC1A5. Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές του καρκίνου εργάζονται για να βρουν φάρμακα που μπλοκάρουν το SLC1A5 και μειώνουν τα επίπεδα της γλουταμίνης.
Το υποψήφιο φάρμακο των ερευνητών ονομάζεται IMD-0354 και ανέστειλε την ανάπτυξη όγκων τόσο σε κυτταρική καλλιέργεια όσο και σε ποντίκια με μελάνωμα.
Ως επόμενο βήμα, οι ερευνητές θα βελτιώσουν περαιτέρω το IMD-0354, με έμφαση στη βελτίωση των βιοφυσικών ιδιοτήτων που θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της προκλινικής αξιολόγησής του ως φαρμάκου.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Cancer Therapeutics.