Πειραματικό εμβόλιο για τον ιό HIV από τον αμερικανικό στρατό

 
Το πρώτο εμβόλιο που φαίνεται να αποτρέπει τη λοίμωξη από τον ιό HIV, γνωστό στους επιστήμονες με τον κωδικό RV144, φαίνεται πως μπορεί να επηρεάσει τον ιό και σε άτομα που ήδη έχουν μολυνθεί, λειτουργώντας-πιθανόν- θεραπευτικά.


Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν Αμερικανοί ερευνητές οι οποίοι πειραματίστηκαν με γενετικές αλληλουχίες του ιού. Ήδη, μάλιστα, εντόπισαν δύο διαφορετικά γενετικά «ίχνη» του ιού που φαίνεται ότι μπορούν να χτυπηθούν από το εμβόλιο. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Nature.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε ότι ο ιός HIV δέχεται πίεση, σε γενετικό επίπεδο, λόγω ενός αποτελεσματικού εμβολίου», δήλωσε ο Morgane Rolland, ερευνητής στο αμερικανικό Στρατιωτικό Ερευνητικό Πρόγραμμα κατά του ιού HIV και επικεφαλής της μελέτης . Η ανάλυση αποκάλυψε ότι το πειραματικό εμβόλιο επιδρά κατασταλτικά σε δύο συγκεκριμένες θέσεις στο εξωτερικό περίβλημα του HIV. Για στελέχη ιών που μεταφέρουν αυτές τις δύο συγκεκριμένες γενετικές «υπογραφές», η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φάνηκε να αυξάνεται σε 80%.

«Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν την πεποίθηση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου RV144, αλλά και τα συμπεράσματα προηγούμενης μελέτης που είχε δείξει ότι αντισώματα που κατευθύνονται στην περιοχή V1V2 της επιφάνειας του ιού, μειώνουν τον κίνδυνο της μόλυνσης. Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα των δύο αυτών μελετών, οι ερευνητές εκτιμούν πλέον ότι η συγκεκριμένη περιοχή της επιφάνειας του ιού θα μπορούσε να είναι ένας κρίσιμος στόχος για τα μελλοντικά εμβόλια ενάντια στον HIV», σημείωσε ο ερευνητής Jerome Kim, κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές εξέτασαν αλληλουχίες του γονιδιώματος του ιού HIV σε 110 εθελοντές που συμμετείχαν σε μελέτη για το εμβόλιο RV144, και οι οποίοι στη συνέχεια μολύνθηκαν με τον ιό HIV. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα στελέχη του ιού HIV με τα οποία μολύνθηκαν οι εθελοντές ήταν διαφορετικά (και πιθανόν πιο ευάλωτα) σε όσους είχαν εμβολιαστεί με το RV144, συγκρινόμενα με τα στελέχη του ιού σε όσους είχε χορηγηθεί εικονικό εμβόλιο.

«Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την ρεαλιστική αισιοδοξία που έχουμε σήμερα στο πεδίο της έρευνας του εμβολίου ενάντια στον ιό HIV. Κάνουμε σημαντική πρόοδο στο να κατανοήσουμε τι χρειάζεται για να αναπτύξουμε ένα πιο αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του HIV που τελικά θα μας βοηθήσει να τερματιστεί αυτή η πανδημία», δήλωσε ο συνταγματάρχης Νέλσον Μάικλ, διευθυντής του αμερικανικού Στρατιωτικού Ερευνητικού Προγράμματος κατά του ιού HIV.

Πηγή: cosmedic.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *