Πειράματα με χλωρίνη για δερματικά προβλήματα

DC3E8A571E7F269BEB405C5E19FCB044.jpg

  Μια σειρά από μπάνια με διάλυμα χλωρίνης, σε μεγάλη αραίωση, επιβράδυναν τη δερματική φλεγμονή σε πειραματόζωα και κάτι ανάλογο στο μέλλον, αφού προηγηθούν νέες δοκιμές σε ανθρώπους, θα μπορούσε πιθανώς να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μερικών ανθρωπίνων δερματοπαθειών, ακόμα και να επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές.

Φυσικά οι επιστήμονες τόνισαν ότι επ’ ουδενί δεν πρέπει κάποιος να διανοηθεί να ρίξει χλωρίνη απευθείας πάνω στο δέρμα του, ιδίως αν έχει δερματικά προβλήματα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον δερματολόγο Τόμας Λέουνγκ, έδειξαν ότι η χλωρίνη δρα στο ανοσοποιητικό σύστημα, με τρόπο που βοηθά στην καταπολέμηση της δερματικής φλεγμονής (κατ’ αρχήν η φλεγμονή συνιστά μια φυσική ανοσολογική αντίδραση, όμως στη συνέχεια μπορεί να εξελιχθεί ανεξέλεγκτα εναντίον του οργανισμού με συνέπειες όπως το έκζεμα).

Οι αμερικανοί επιστήμονες προκάλεσαν στα ποντίκια δερματικές βλάβες μέσω της έκθεσής τους σε ραδιενεργές ακτινοβολίες και, στη συνέχεια, τους έκαναν μπάνιο με ένα πολύ αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης. Τα καθημερινά «μπάνια της χλωρίνης», διάρκειας μισής ώρας επί δύο εβδομάδες, έδρασαν κατευναστικά για τις ζημιές στο δέρμα των πειραματόζωων, μετριάζοντας τα συμπτώματα που προκάλεσε η ακτινοβολία.

Όπως είπε ο Τόμας Λέουνγκ, η φθηνή αυτή μέθοδος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και σε άλλες φλεγμονώδεις δερματικές βλάβες, όπως π.χ. αυτές που προκαλούνται από τα διαβητικά έλκη, τα έλκη από την παρατεταμένη κατάκλιση των ασθενών, τα σοβαρά εγκαύματα από τον ήλιο κ.α.

«Δεν υπάρχει θεραπεία γι’ αυτές τις καταστάσεις που αφορούν σωρεία ανθρώπων. Δεν μπορώ να διαβεβαιώσω ότι (το διάλυμα χλωρίνης) θα έχει αποτέλεσμα, καθώς πρόκειται για μια κλινική θεραπεία που δεν καταλαβαίνουμε απολύτως. Την έχουμε εφαρμόσει ήδη σε ποντίκια και ελπίζουμε σύντομα να κάνουμε το ίδιο και σε ανθρώπους», πρόσθεσε.

Διαλύματα χλωρίνης σε μεγάλη αραίωση (της τάξης του 0,005%, δηλαδή με μικρότερη ποσότητα χλωρίνης από αυτήν στις πισίνες) έχουν δοκιμαστεί εδώ και αρκετά χρόνια για την καταπολέμηση του σοβαρού εκζέματος, επιφέροντας σχετική βελτίωση των συμπτωμάτων.

Οι γιατροί, όμως, δεν είναι ακόμα σίγουροι αν αυτή η δράση είναι πρωτίστως αντιφλεγμονώδης ή αντιμικροβιακή (καθώς η χλωρίνη σκοτώνει μερικά βακτήρια του δέρματος). Το νέο στοιχείο που προσκομίζει η νέα μελέτη, είναι ότι το διάλυμα χλωρίνης μπλοκάρει μια χημική ουσία που ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη ((NF-kB), η οποία πυροδοτεί τη φλεγμονώδη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ακόμα, η έρευνα διαπίστωσε ότι η αραιωμένη χλωρίνη κάνει πιο νεανικό το δέρμα. Μετά από «μπάνια» δύο εβδομάδων, τα πειραματόζωα είχαν δέρμα με μεγαλύτερο πάχος, ενώ παρήγαγαν περισσότερα δερματικά κύτταρα. Όμως αυτή η εξέλιξη μπορούσε να διαπιστωθεί μόνο στο μικροσκόπιο και με το μάτι τα ποντίκια δεν έδειχναν πιο νέα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *