Η σχέση της παχυσαρκίας με τον καρκίνο

Η παχυσαρκία συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου όπως δείχνει νέα ανασκόπηση επιστημονικών μελετών, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal.

Για τους σκοπούς της ανασκόπησης, οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα 95 μελετών, οι οποίες είχαν διερευνήσει τη σχέση του δείκτη μάζας σώματος, της αύξησης του σωματικού βάρους και της περιφέρειας μέσης με πολλές διαφορετικές μορφές της νόσου.

Αξιολογώντας την ποιότητα των ερευνητικών δεδομένων, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η σύνδεση της παχυσαρκίας με τον καρκίνο φαίνεται να είναι ισχυρότερη για μορφές όπως ο καρκίνος του οισοφάγου, του μυελού των οστών, του παχέος εντέρου, του συστήματος των χοληφόρων αγγείων, του παγκρέατος, του ενδομητρίου και των νεφρών.

Ειδικότερα, βρέθηκε πως για κάθε αύξηση του δείκτη μάζας σώματος κατά 5 μονάδες, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται από 9% στην περίπτωση του καρκίνου του παχέος εντέρου έως και 56% για τους καρκίνους του συστήματος των χοληφόρων αγγείων.

Επιπλέον, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού φάνηκε να αυξάνεται κατά 11% για κάθε 5 κιλά που παίρνουν γυναίκες μετεμμηνοπαυσιακής ηλικίας, οι οποίες δε λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ο σχεδιασμός των μελετών που συμπεριλήφθηκαν στην ανασκόπηση δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος.

Ωστόσο, το συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων είναι πως η πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους κατά την ενήλικο ζωή μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *