Παχυσαρκία: Γενετικές διαφορές καθορίζουν τους κινδύνους υγείας στα δύο φύλα

Ζήσης Ψάλλας

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια Mete Civelek και Warren Anderson, μαζί με τους συνεργάτες τους βρήκαν ότι οι διαφορές στην αποθήκευση λίπους σε άνδρες και γυναίκες σχετίζονται έντονα με τη δραστηριότητα 162 γονιδίων του λιπώδους ιστού. Επιπλέον, 13 από τα γονίδια έρχονται σε παραλλαγές που έχουν διαφορετικά αποτελέσματα σε άνδρες και γυναίκες.

«Η παχυσαρκία σχετίζεται με διάφορους κινδύνους για την υγεία. Το πώς οι άνδρες και οι γυναίκες αποθηκεύουν τις υπερβολικές θερμίδες έχει σημασία για τις σχετικές ασθένειες», δήλωσε ο Civelek. «Μελετήσαμε ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων και παθήσεων και βρήκαμε μια ομάδα γονιδίων που διαφέρουν ως προς την αφθονία τους μεταξύ ανδρών και γυναικών ανεξάρτητα από την εθνικότητα ή την κατάσταση της υγείας τους».

Μία από τις μεγάλες προκλήσεις της γενετικής έρευνας είναι ο τεράστιος όγκος πληροφοριών που παράγει. Προηγούμενες μελέτες είχαν εντοπίσει χιλιάδες γονίδια που σχετίζονται με το λίπος και φάνηκε να συμπεριφέρονται διαφορετικά βάσει του φύλου, αλλά ο Civelek και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν «ισχυρές» διαφορές μόνο σε 162. Αυτό βασίστηκε στην ανάλυση των ερευνητών για περίπου 3.000 ανθρώπινα δείγματα που συλλέχθηκαν από εθνικά διαφορετικούς πληθυσμούς.

Οι ερευνητές εντόπισαν έξι γονίδια που είχαν ιδιαίτερη επιρροή όσον αφορά τη ρύθμιση της δραστηριότητας του λιπώδους ιστού. «Μπορούμε τώρα να επικεντρωθούμε σε αυτά τα έξι γονίδια ως πιθανούς θεραπευτικούς στόχους», δήλωσε ο Civelek.

Τα ευρήματα είναι αξιοσημείωτα επειδή έχουν γίνει πολλές έρευνες σχετικά με τις διαφορές των δύο φύλων στον λιπώδη ιστό όσον αφορά την κατανομή του (για παράδειγμα, σχήμα αχλαδιού έναντι μήλου) και άλλες πτυχές, αλλά οι σημαντικές γενετικές συνεισφορές παρέμειναν σχετικά ανεξερεύνητες.

«Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας θα είναι ευεργετικά στις προσπάθειες ιατρικής ακριβείας για την εξεύρεση φαρμάκων που μπορούν να βοηθήσουν σε συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άνδρες και γυναίκες», δήλωσε ο Civelek. «Για παράδειγμα, οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς σε καρδιαγγειακές διαταραχές και οι γυναίκες σε παχυσαρκία. Τα γονίδια που προσδιορίσαμε θα μπορούσαν να συμβάλουν στη σοβαρότητα αυτών των ασθενειών και στον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες και οι γυναίκες ανταποκρίνονται στη θεραπεία».

Διαβάστε ακόμη...