Πάρτι γιατρών με τα φάρμακα σε βάρος του ΕΟΠΥΥ

F262AF412D2727313D7C139FB3B5B4B5.jpg

  Άκρως αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τη δράση γιατρών οι οποίοι καταφέρνουν να χρεώνουν τεράστια ποσά στον ΕΟΠΥΥ και να συνταγογραφούν ακόμη και 200 συνταγές την ημέρα.

Μεταξύ των πιο κραυγαλέων ύποπτων περιπτώσεων που καταγράφηκαν μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι αυτή γενικού γιατρού της Μακεδονίας, που «έγραψε» 4.388 συνταγές εντός ενός μηνός, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 150 με 200 συνταγές την ημέρα.

Σε Κέντρο Υγείας της Θράκης δύο γενικοί γιατροί συνταγογράφησαν εντός ενός μήνα 3.200 συνταγές έκαστος. Παθολόγος συνταγογράφησε 33 συνταγές εντός ενός μήνα με συνολική δαπάνη 110.000 ευρώ και μέση αξία συνταγής τα 3.400 ευρώ!

Ασφαλισμένος σε διάστημα ενός μήνα έλαβε 15 συνταγές με 785 συνολικό αριθμό κουτιών και δαπάνη περίπου 8.500 ευρώ, ενώ άλλος ασφαλισμένος έλαβε εντός του ίδιου μήνα εννέα συνταγές και 400 κουτιά φαρμάκων.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις με ισχυρές -έως απόλυτες ενδείξεις κατευθυνόμενης συνταγογράφησης και «υπόγειων» σχέσεων γιατρών με εταιρείες: γιατρός συνταγογραφούσε κατά 93% σκευάσματα συγκεκριμένης εταιρείας (ποσοστό που αντιστοιχούσε στο 1% του συνολικού τζίρου της ειδικότητάς του).

Παθολόγος στην Αττική συνταγογραφούσε σκευάσματα συγκεκριμένης εταιρείας σε ποσοστό 85% και με μηνιαίο τζίρο 85.000 ευρώ, ενώ παιδίατρος στην Αττική συνταγογραφούσε κατά 70% σκευάσματα μιας πολυεθνικής εταιρείας.

Μάλιστα συχνά οι συνταγές εκτελούνται σε «επιλεγμένα» φαρμακεία. Οπως στην περίπτωση γιατρού της Αττικής, που το 95% των συνταγών που έγραφε εκτελούνταν σε ένα φαρμακείο, ή γιατρού επίσης της Αττικής, που το 89% των συνταγών που έγραφε, με μηνιαίο κόστος άνω των 50.000 ευρώ, εκτελούνταν σε φαρμακείο στο οποίο συμμετείχε συγγενικό του πρόσωπο… Παρόμοια περιστατικά με εμπλοκή συγγενών φαρμακοποιών εντοπίστηκαν στις Σέρρες και στα Ιωάννινα.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμφανίζεται αποφασισμένη να κλείσει τη μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να αφήσει ατιμώρητους όσους λυμαίνονται τον Οργανισμό. Στο πλαίσιο αυτό χθες ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, προανήγγειλε αυστηρές κυρώσεις με διακοπή της συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ και ελέγχους των περιουσιακών στοιχείων των γιατρών.

Οπως επεσήμανε, όσοι γιατροί εμφανίζονται ανά ειδικότητα ως «πρωταθλητές» στη συνταγογράφηση σε αξία φαρμάκων, εκτός των άλλων κυρώσεων θα παραπέμπονται στις αρμόδιες οικονομικές αρχές για έλεγχο των εισοδημάτων τους.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *