Παρουσίαση εντυπωσιακών στοιχείων για την ακατάλληλη χρήση των αντιβιοτικών

Μέχρι το 2030 έως και 24.000.000 άνθρωποι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ακραίας φτώχειας εξαιτίας των επιπτώσεων της Μιικροβιακής Αντοχής στην ανθρώπινη υγεία και στα συστήματα τροφίμων, ενώ έως το 2050 στους 10.000.0000 μπορεί να φτάσουν οι θάνατοι ετησίως από λοιμώξεις ανθεκτικές στα κοινά αντιβιοτικά, τα αντιϊκά και τα αντιπαρασιτικά φάρμακα, όπως προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αναδεικνύοντας σε κορυφαίο στοίχημα τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών και την πρόληψη των λοιμώξεων.

Αυτά ήταν το βασικά μηνύματα της διαδικτυακής ενημερωτικής συζήτησης που οργάνωσε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ – Ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία» (https://karkinaki.gr), με θέμα «Μπορούμε να περιορίσουμε την χρήση των αντιβιοτικών;».

Στο άνοιγμα της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα παραμένει στις πρώτες θέσεις στην κατανάλωση αντιβιοτικών. Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ εντόπισε το πρόβλημα στους κοινωνικούς παράγοντες και στην κουλτούρα των Ελλήνων.

Η Laura Cigolot, εκπροσωπώντας τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Health First Europe, παρουσίασε τις δράσεις του Οργανισμού για την αντιμετώπιση της Μικροβιακής Αντοχής και αναφέρθηκε στην δημιουργία της πρώτης Ευρωπαϊκής Ομάδας Εργασίας για τη Μικροβιακή Αντοχή το 2020, ενεργό μέλος της οποίας είναι το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ. Όπως είπε, «35.000 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο στην Ευρώπη από λοιμώξεις που προκαλούνται από ανθεκτικά μικρόβια. Το κόστος της μικροβιακής αντοχής αγγίζει το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ!

Η ενημέρωση και η εκπαίδευση όλων μας για την σωστή χρήση των αντιβιοτικών είναι καίριας σημασίας για να προφυλάξουμε ευαίσθητους πληθυσμούς, όπως τους ασθενείς, από την σιωπηλή αυτή πανδημία». Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Κοψιδάς, Επικεφαλής Ειδικός Πρόληψης Λοιμώξεων, Ερευνητής – Παιδίατρος Λοιμωξιολόγος του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων (CLEO), παρουσίασε στοιχεία για την κατάσταση στα Ελληνικά Νοσοκομεία τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι κάθε μέρα έχουμε έναν ασθενή με ενδονοσοκομειακή λοίμωξη στα νοσοκομεία. Αναφέρθηκε, επίσης, στον στόχο του ΠΟΥ για μείωση της κατανάλωσης αντιβιοτικών κατά 60% μέχρι το 2030

Διαβάστε ακόμη...