Παράξενες συμπεριφορές προκαλεί σε εφήβους το ίντερνετ

 
Οι έφηβοι που είναι εθισμένοι στο Ίντερνετ είναι πιο πιθανό να έχουν συμπεριφορές που προκαλούν πόνο στον εαυτό τους, σύμφωνα με αυστραλο-κινεζική πανεπιστημιακή μελέτη.


Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη συμπεριφορά 1.618 εφήβων, ηλικίας 13 έως 18 ετών, από την επαρχία Γκουανγκντονγκ της Κίνας, καταγράφοντας περιπτώσεις κατά τις οποίες οι νεαροί χτυπούσαν τον εαυτό τους, τραβούσαν τα μαλλιά τους, ή προκαλούσαν εγκαύματα στο σώμα τους. Στη συνέχεια τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ένα τεστ για να διαπιστωθεί ο εθισμός τους στο Ίντερνετ.

Ο εθισμός στο Ίντερνετ θεωρείται ως ψυχική ασθένεια, ήδη από τα μέσα του 1990, με συμπτώματα ανάλογα με άλλους εθισμούς.

Από το τεστ διαπιστώθηκε ότι περίπου το 10% των μαθητών παρουσίαζαν συμπτώματα ήπιου εθισμού στο Ίντερνετ, ενώ το 1% είχε σοβαρό πρόβλημα εθισμού. Τα παιδιά που είχαν ήπιο εθισμό είχαν 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να βλάψουν τον εαυτό τους, σε σύγκριση με εκείνα που δεν θεωρούνται εθισμένα, δήλωσε ο Δρ Λόρενς Λαμ, από το Πανεπιστήμιο Notre Dame της Αυστραλίας.

Εκείνοι οι έφηβοι που θεωρούνται ήπια έως σοβαρά εθισμένοι στο διαδίκτυο είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες, σε σύγκριση με τους μη εθισμένους εφήβους, να αυτοτραυματιστούν, πρόσθεσε ο καθηγητής Λαμ, που συνεργάστηκε με καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Σαν Γιαν-Σεν, της κινεζικής επαρχίας Γκουανγκτζού.

«Τα τελευταία χρόνια, που υπάρχει μεγαλύτερη προσβασιμότητα στο Ίντερνετ στις περισσότερες ασιατικές χώρες, ο εθισμός στο διαδίκτυο γίνεται ολοένα και σοβαρότερο ψυχικό πρόβλημα μεταξύ των εφήβων», επισήμαναν οι ερευνητές, στη μελέτη τους που δημοσιεύται στο επιστημονικό έντυπο Injury Prevention.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι ο εθισμός στο Ίντερνετ προκαλεί άγχος, νευρικότητα, κακή διάθεση και χαρακτηρίζεται πλέον ως βασικός παράγοντας για συμπεριφορές αυτοτραυματισμού.

Πηγή: Ygeianews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *