Παρακολουθείτε το βάρος σας; Ίσως χρειαστεί να κάνετε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας

Ζήσης Ψάλλας

Η απώλεια βάρους είναι μια από τις πιο δημοφιλείς αποφάσεις της νέας χρονιάς, ωστόσο είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς αγωνιζόμαστε για να επιτύχουμε. Αλλά μια στρατηγική που μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα όταν πρόκειται για τη διαχείριση του βάρους είναι η «προσέγγιση των μικρών αλλαγών». Αυτό ξεκινά με την κατανόηση ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως είναι καλύτερο να ξεκινήσετε από μικρά πράγματα.

Αυτή η στρατηγική διαχείρισης βάρους συνιστά στους ανθρώπους να μειώνουν τις θερμίδες που τρώνε ή/και να αυξάνουν τις θερμίδες που καίνε κατά μόλις 100-200 κάθε μέρα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι τρώτε μόνο ένα ή δύο λιγότερα μπισκότα σοκολάτας ή περπατάτε για επιπλέον 10-20 λεπτά κάθε μέρα.

Θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί εάν μια προσέγγιση μικρής αλλαγής θα μπορούσε να είναι μια πιο αποτελεσματική μακροπρόθεσμη πρόληψη της αύξησης βάρους και, ενδεχομένως, μια στρατηγική απώλειας βάρους.Αλλά αν δυσκολεύεστε να σχεδιάσετε τις δικές σας μικρές αλλαγές, ιδού μερικά παραδείγματα:

Περπατήστε και μιλήστε: Είτε πρόκειται για ένα τηλεφώνημα με συναδέλφους είτε για μια συνάντηση με φίλους, προσθέτοντας επιπλέον 20-30 λεπτά περπάτημα στην ημέρα σας μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε έως και 100 θερμίδες.

Κάντε ένα διάλειμμα: Τα περισσότερα διαλείμματα τηλεοπτικής διαφήμισης διαρκούν περίπου 2-3 λεπτά. Αφιερώστε αυτόν τον χρόνο για να ασκηθείτε κάνοντας μερικές κρίσιμες κινήσεις σώματος όπως π.χ. βαθιά καθίσματα. Κατά τη διάρκεια ενός ωριαίου προγράμματος με τρία διαφημιστικά διαλείμματα, θα μπορούσατε να κάψετε έως και 100 θερμίδες.

Αποφύγετε τα πρόσθετα: Αν και σε πολλούς από εμάς αρέσει να προσθέτουμε πράγματα όπως τυρί, βούτυρο, μαγιονέζα και κέτσαπ στα γεύματά μας για περισσότερη γεύση, αυτά τείνουν να περιέχουν περισσότερες θερμίδες από ό,τι πολλοί από εμάς το αντιλαμβανόμαστε. Για παράδειγμα, μόλις 30 γραμμάρια τυριού (περίπου στο μέγεθος ενός μικρού σπιρτόκουτου) είναι 100 θερμίδες, ενώ 30 γραμμάρια μαγιονέζας (περίπου δύο κουταλιές) είναι κοντά στις 200 θερμίδες. 

Πάρτε τον καφέ σας σκέτο: Τα ζεστά ροφήματα όπως lattes, καπουτσίνο και ζεστή σοκολάτα μπορεί να είναι πιο θερμιδικά από όσο νομίζετε. Θα μπορούσατε να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων κατά περίπου 100-200 θερμίδες μειώνοντάς τες. Εάν δεν αντέχετε να περάσετε χωρίς τον καφέ της ημέρας σας, σκεφτείτε να πάρετε ένα μικρότερο μέγεθος ή να τον πιείτε σκέτο.

 

Διαβάστε ακόμη...