Παράγοντας κινδύνου το επιπλέον ύψος και βάρος

 
Οι ψηλότερες γυναίκες, καθώς κι αυτές με μεγαλύτερο βάρος, έχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο των ωοθηκών, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Βάλερι Μπέραλ της Μονάδας Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μελέτησαν και επαναξιολόγησαν όλα τα δημοσιευμένα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με το θέμα. Συγκεκριμένα ανέλυσαν 47 επιδημιολογικές έρευνες σε 14 χώρες, που συνολικά αφορούσαν περίπου 25.000 με καρκίνο των ωοθηκών και 81.000 υγιείς γυναίκες.

«Συνδυάζοντας όλα τα διεθνή δεδομένα, κατέστη φανερό ότι το ύψος αποτελεί παράγοντα κινδύνου», δήλωσε η Μπέρναλ, η οποία πρόσθεσε ότι επίσης διαφαίνεται να υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στην παχυσαρκία και στον καρκίνο των ωοθηκών. «Ο καρκίνος των ωοθηκών πρέπει σίγουρα να τοποθετηθεί στον κατάλογο των καρκίνων που συνδέονται με το πάχος», όπως είπε.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι για κάθε πέντε εκατοστά παραπάνω ύψους, αυξάνεται ελαφρώς ο κίνδυνος του καρκίνου. Το ίδιο συμβαίνει και με την αύξηση του δείκτη σωματικής μάζας ιδίως για τις γυναίκες που δεν έχουν κάνει ποτέ ορμονική θεραπεία εμμηνόπαυσης.

Σύμφωνα με τον δρ. Πολ Φάροου από το τμήμα επιδημιολογίας καρκίνου του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, η αύξηση του κινδύνου είναι αξιοσημείωτη μεν σε σχετικούς όρους, αλλά μικρή σε απόλυτους. Για παράδειγμα, ανάμεσα σε δύο γυναίκες που έχουν διαφορά ύψους γύρω στα 14 εκατοστά, η αύξηση του κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών είναι 23% για την πιο ψηλή. Όμως η διαφορά του απόλυτου κινδύνου είναι πολύ μικρότερη, καθώς η πιο κοντή έχει πιθανότητες περίπου 16 στις 1.000 να πάθει καρκίνο των ωοθηκών, ενώ η πιο ψηλή 20 πιθανότητες στις 1.000. Μία ανάλογη διαφορά κινδύνου υπάρχει ανάμεσα σε δύο γυναίκες με δείκτη σωματικής μάζας 20 και 30 αντίστοιχα.

Η σχέση του ύψους και του βάρους με τον καρκίνο των ωοθηκών παραμένει ως ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου, ακόμα και αφού συνυπολογισθούν οι άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία της γυναίκας, η ηλικία εμφάνισης της πρώτης περιόδου, το οικογενειακό ιστορικό γυναικολογικού καρκίνου (των ωοθηκών ή των μαστού), η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα κ.α.

Το μέσο ύψος και βάρος των γυναικών στις ανεπτυγμένες χώρες έχει σταθερά αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι πάντως επισήμαναν ότι η ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στο ύψος-βάρος και τον καρκίνο δεν σημαίνει ότι το να είναι μία γυναίκα ψηλότερη ή βαρύτερη, αυτό προκαλεί καρκίνο.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *