Παράδοση ή σύγχρονη λύση τα οικογενειακά γεύματα;

 
Η παχυσαρκία είναι από τις μεγαλύτερες μάστιγες της εποχής μας για την παγκόσμια υγεία. Μελέτες και στην Ελλάδα έχουν δείξει ότι είναι ένα φαινόμενο που ξεκινάει από την παιδική κιόλας ηλικία με ανησυχητικά επίπεδα τόσο σε αγόρια όσο και σε κορίτσια. Και δυστυχώς, τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες σε σύγκριση με παιδιά φυσιολογικού βάρους.


Τα τελευταία χρόνια, πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν αναδείξει την αξία των οικογενειακών γευμάτων στην προαγωγή της ανάπτυξης και της υγείας των παιδιών. Κι αυτό γιατί, όπως φαίνεται, τα οικογενειακά γεύματα αποτελούν ασπίδα στην εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας και βοηθούν τα παιδιά να υιοθετήσουν υγιεινές και ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες.

Είναι λογικό ότι όταν τα παιδιά γευματίζουν οικογενειακά, είναι λιγότερο πιθανό να καταναλώσουν ακατάλληλα τρόφιμα, καθώς οι γονείς μπορούν ευκολότερα να ελέγξουν την ποιότητα και την ποσότητα των τροφών, ενώ ταυτόχρονα τα παιδιά αποκτούν ένα ζωντανό παράδειγμα προς μίμηση.

Ο καλύτερος, λοιπόν, τρόπος για να ενθαρρύνετε το παιδί σας να τρώει υγιεινά είναι να εφαρμόζετε οι ίδιοι τις αρχές της ισορροπημένης διατροφής, καθώς τα παιδιά μιμούνται αυτά που βλέπουν καθημερινά από τους γονείς. Οπότε, στείλτε τα σωστά μηνύματα μέσω πράξεων.

Για οικογενειακά και ισορροπημένα γεύματα, ακολουθήστε μερικές απλές συμβουλές:

Προγραμματίστε το εβδομαδιαίο μενού της οικογένειας έτσι ώστε να περιλαμβάνει μία ποικιλία τροφών, προκειμένου τα παιδιά να εξοικειώνονται με διαφορετικές γεύσεις
Τα λαχανικά συνιστάται να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος κάθε γεύματος
Μην διστάσετε να συμπεριλάβετε στο τραπέζι γεύσεις που δεν αρέσουν στα παιδιά, καθώς ενδέχεται μέσα από τη μίμηση των δικών σας συνηθειών να πειστούν να τις δοκιμάσουν
Βάλτε το φαγητό στην πραγματική του βάση: μην το χρησιμοποιείτε ούτε ως επιβράβευση ούτε ως τιμωρία
Παροτρύνετε τα παιδιά να συμμετέχουν στην αγορά των προϊόντων διατροφής και μάθετέ τα να διαβάζουν τις ετικέτες, για να εξοικειωθούν με τα συστατικά και τη διατροφική αξία διαφόρων προϊόντων.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *