Παπαευαγγέλου: Πολλές μικρές εξάρσεις κορωνοϊού από συναντήσεις σε σπίτια

Αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, αύξηση των ενεργών κρουσμάτων και συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, κυρίως στην Αττική, διαπιστώνουν οι επιστήμονες την τελευταία εβδομάδα, όπως ανέφερε κατά την αποψινή ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου. Η ίδια παρατήρησε ότι το lockdown «δεν μπορεί να αποδώσει όπως τον προηγούμενο Μάρτιο» και αυτό είναι λογικό, καθώς όπως είπε «έχουμε κουραστεί πολύ όλοι. Μάλιστα τόνισε πως διεθνώς αναζητούνται πιο έξυπνες λύσεις για να ακολουθηθούν μέχρι να αναπτυχθεί η ανοσία στην κοινότητα.

«Περιμέναμε επιπέδωση της καμπύλης και αυτό δεν συνέβη» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 1.000 τουλάχιστον μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Μίλησε επίσης για «πολλές μικρές εξάρσεις» που παρατηρήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και «σχετίζονται με συναντήσεις σε σπίτια, την εργασία αλλά και την παραμονή σε δομές». Όπως είπε, με τόσες πολλές μικρές εξάρσεις η φωτιά δεν μπορεί να σβήσει, τονίζοντας πως ο Πειραιάς και η Δυτική Αττική παραμένουν οι πιο επιβαρυμένες περιοχές στην Αττική, ενώ για τον κεντρικό τομέα των Αθηνών, είπε ότι είναι διαρκώς επιβαρυμένος.

Όπως είπε, η πληρότητα των ΜΕΘ Covid έχει αγγίξει το 88% στην Αττική. Τουλάχιστον 2.500 άνθρωποι νοσηλεύονται με κορωνοϊό σε όλη τη χώρα και το ένα τρίτο από αυτούς ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 45 έως 65 ετών και πρόσθεσε ότι αρκετοί είναι διασωληνωμένοι. Η κα Παπαευαγγέλου εκτίμησε στα 12.000 τα ενεργά κρούσματα αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα και είπε ότι την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση κρουσμάτων σε 56 από τις 76 περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Επίσης συμπλήρωσε ότι κατά μέσο όρο καταγράφονται πλέον 1.500 νέα κρούσματα ανά ημέρα, κάτι που δείχνει αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο που έδωσε για το «Αττικόν», το νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται η ίδια, λέγοντας πως όσοι υπερήλικες είχαν κάνει την μία δόση του εμβολίου και νόσησαν, νοσήσαν πιο ελαφριά και κανείς δε χρειάστηκε να μπει σε ΜΕΘ. Όπως είπε ένας στους δύο υπερήλικες άνω των 80 έχει κάνει ήδη μία δόση του εμβολίου τουλάχιστον ενώ πολλοί άλλοι έχουν προγραμματίσει να εμβολιαστούν.

«Αν εμβολιαστούμε και εφαρμόζουμε με προσοχή τα μέτρα, σταθερά θα συμβεί και εδώ αυτό που συνέβη στο Ισραήλ» είπε και αναφέρθηκε σε μια τελευταία μελέτη σε 1,2 εκατομμύρια πολίτες στη χώρα αυτή, η οποία έδειξε ότι 7 ημέρες μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου μειώθηκε κατά 94% η πιθανότητα συμπτωματικής λοίμωξης και κατά 99% η πιθανότητα σοβαρής λοίμωξης.

Αναφερόμενη σε ένα πεντάχρονο παιδί που νοσηλεύεται με υπερφλεγμονώδες σύνδρομο και υψηλό επίπεδο ιικού φορτίου κορωνοϊού, τόνισε ότι το παιδί παραμένει διασωληνωμένο και εξήγησε ότι είναι μία επιπλοκή η οποία είναι γνωστή αλλά σπανία καθώς αφορά ένα στα 150 παιδιά που νοσούν από κορωνοϊό. Όπως είπε, σήμερα υπάρχει η γνώση και η πρόγνωση είναι καλή, ενώ παρατήρησε κλείνοντας ότι το παιδί έχει ήδη βελτιωθεί όσον αφορά την γενική του κατάσταση και όλοι ελπίζουν ότι θα εξελιχθεί ομαλά η κατάσταση της υγείας του.

Διαβάστε ακόμη...