Πάνω από 1 δισεκατομμύρια παιδιά εμβολιάστηκαν από την Gavi από το 2000

Η διεθνής συμμαχία για τα εμβόλια Gavi ανακοίνωσε σήμερα ότι στήριξε τον εμβολιασμό ρουτίνας άνω του ενός δισεκατομμυρίου παιδιών σε όλο τον κόσμο από τότε που δημιουργήθηκε το 2000, επιτρέποντας να σωθεί η ζωή 17 εκατ. μεταξύ αυτών.

Με την ευκαιρία της δημοσίευσης νέας έκθεσης αναφορικά με τις δραστηριότητές της, η Gavi δηλώνει «ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να πετύχει την πλειονότητα των στρατηγικών της στόχο έως το 2025».

Από τότε που δημιουργήθηκε, η Gavi συνέβαλε στον εμβολιασμό ρουτίνας άνω του ενός δισεκατομμυρίου παιδιών, καθιστώντας δυνατούς χιλιάδες απαραίτητους εμβολιασμούς στο πλαίσιο καταστάσεων έκτακτης ανάγκης ή πανδημιών.

Αυτή η σύμπραξη δημόσιων και ιδιωτικών φορέων συγκεντρώνει χώρες που προσφέρουν και που λαμβάνουν βοήθεια, αλλά επίσης τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη Unicef, την Παγκόσμια Τράπεζα, τη βιομηχανία των εμβολίων και το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.

Σύμφωνα με την Gavi, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ανάκαμψη στην εμβολιαστική κάλυψη ρουτίνας το 2022 σε 57 χώρες που λαμβάνουν τη βοήθεια του οργανισμού ύστερα από τη μείωση που σημειώθηκε μεταξύ του 2020 και του 2021 λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας της Covid-19.

«Τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης τείνουν έτσι να πλησιάσουν το ιστορικό επίπεδο αναφοράς τους», σύμφωνα με τον οργανισμό.

Συνολικά η Gavi έχει καταστήσει δυνατούς περίπου 6 δισεκ. εμβολιασμούς σε όλο τον κόσμο, προστατεύοντας παιδιά και ενηλίκους απέναντι σε 19 μολυσματικές ασθένειες. Και αυτό διότι παράλληλα με την συμμετοχή της στον βασικό εμβολιασμό παιδιών, η Gavi διαχειρίζεται αποθέματα εμβολίων κατά της χολέρας, του κίτρινου πυρετού, της μηνιγγιτοδοκοκκικής νόσου και της νόσου του ιού Έμπολα.

Η Gavi έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στον μηχανισμό Covax που έχει στόχο να προσφέρει στους πληθυσμούς των φτωχών χωρών εμβόλια κατά της Covid, στα οποία δεν είχαν πρόσβαση οι κυβερνήσεις. Παρόλο που η αποτελεσματικότητά του επηρεάστηκε ιδιαιτέρως από τις δυσκολίες εφοδιασμού στην Ινδία και την δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια σε ορισμένες χώρες, η Covax «απέστειλε σχεδόν δυο δισεκατομμύρια δόσεις και απέτρεψε έτσι 2,7 εκατ. θανάτους σε 92 χώρες χαμηλού εισοδήματος», σύμφωνα με την έκθεση.

Για την περίοδο 2021-2025, ο στόχος είναι ο εμβολιασμός επιπλέον 300 εκατ. παιδιών και να αποφευχθούν έτσι τελικά μεταξύ επτά και οκτώ εκατ. θάνατοι.

Διαβάστε ακόμη...