Πάνος Παδόπουλος: Το Life coaching είναι μία διαδικασία προσωπικής ανάπτυξης

Συνέντευξη στον Θάνο Ξυδόπουλο

Το Life coaching μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο, ο οποίος είναι λειτουργικός και ψυχικά υγιής και χρειάζεται καθοδήγηση και υποστήριξη είτε για να αλλάξει τη ζωή του είτε για να βρει τι είναι αυτό που θέλει να αλλάξει στη ζωή του για να είναι ικανοποιημένος και πώς να το πετύχει. Εστιάζει πάντα στο παρόν και στο μέλλον. Δεν αποτελεί μέθοδο ψυχανάλυσης ή ψυχοθεραπείας ούτε απευθύνεται σε ανθρώπους με (σοβαρά) ψυχολογικά προβλήματα που αναζητούν λύση ή χρήζουν θεραπείας.  O Πάνος Παπαδόπουλος, ειδικός σε θέματα business Coach μιλά στη zougla.gr   για τη  διαδικασία προσωπικής ανάπτυξης, μέσα από την οποία επιτυγχάνεις στόχους σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, βάση των αξιών σου,της μοναδικότητα σου, μέσα από τα δικά σου μάτια.

 Κύριε Παπαδόπουλε τι  είναι το Life Coaching;

Το Life Coaching είναι μια διαδικασία προσωπικής ανάπτυξης, μέσα από την οποίαεπιτυγχάνεις στόχους σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, βάση των αξιών σου,τηςμοναδικότητα σου, μέσα από τα δικά σου μάτια. Τα αποτελέσματα του είναι εμφανή απότις πρώτες κιόλας συνεδρίες και μετρήσιμα, βοηθώντας τον άνθρωπο που έχεις απέναντι σου να συνειδητοποιήσει πώς είναι η ζωή του σήμερα και πως θέλει να την εξελίξει, να την πάει στο επόμενο επίπεδο.

Δεν αντικαθιστά την ψυχοθεραπεία ή την ψυχιατρική υποστήριξη , δεν είναι mentoring και δεν παρέχει συμβουλές, διότι εστιάζεται στο μέλλον χωρίς να εστιάζει σε γεγονότα του παρελθόντος. Όλες οι απαντήσεις προέρχονται από το ίδιο το συνεργαζόμενο άτομο. Ο Coach κάνοντας δυναμικές ερωτήσεις, έχοντας ως εργαλείο του τη Σωκρατική μέθοδο, θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις μέσα από τα δικά σου βήματα και τις δικές σου απαντήσεις, νέους ορίζοντες και νέους στόχους.

Ο προσωπικός σου Coach, θα υποστηρίξει να σχεδιάσεις τη ζωή που θέλεις, δίνοντας σου την δυνατότητα να ανακαλύψεις τις απεριόριστες δυνατότητες σου,θέτοντας υψηλούς στόχους, που θα σου χαρίσουν τη ζωή που ονειρεύεσαι να ζήσεις.

Σε τι μπορεί να σε υποστηρίξει το Life Coaching;

Μία από τις βασικές αρχές του Coaching είναι πως η συνεδρία κατευθύνεται εξολοκλήρου από το συνεργαζόμενο άτομο. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πως η θεματολογία που μπορεί να καλύψει είναι μεγάλη και ποικίλει ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες του Coachee.

Αυτό μπορεί να αφορά θέματα επικοινωνίας, αυτογνωσίας, διαχείρισης χρόνου, σχέσεις μέσα στην οικογένεια, αυτοπεποίθησης, φλερτ, επαγγελματικά . Έχεις αναρωτηθεί τι σε κρατάει ξύπνιο την νύχτα; Τι σε κρατάει πίσω στην ζωή σου; Είναι άγχος; Είναι έλλειψη εμπιστοσύνης στους γύρω σου; Στον ίδιο σου τον εαυτό;

Τι κοινό έχουν μεταξύ τους οι άνθρωποι που κάνουν Coaching;

Ξεκινώντας το Coaching σίγουρα το συνεργαζόμενο άτομο έχει συνειδητοποιήσει πως είναι έτοιμο για αλλαγές, είναι έτοιμο να κατακτήσει την ζωή που έχει ονειρευτεί. Άρα λοιπόν μιλάμε για ανθρώπους λειτουργικούς, ανθρώπους με όραμα. Άλλο ένα κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι θέτουν υψηλούς στόχους, στόχους που μέχρι εχθές έμοιαζαν άπιαστοι. Επίσης άλλα κοινά χαρακτηριστικά τους θα μπορούσα να πω με σιγουριά ότι είναι οι βαθιές εσωτερικές αναζητήσεις, θέλουν να βγουν από την ζώνη άνεσης τους, έχουν φιλοδοξίες και είναι όλοι έτοιμοι για το επόμενο βήμα.

 Υπάρχουν όρια ή περιορισμοί στο ποιοι άνθρωποι μπορούν να κάνουν Coaching;

To Coaching είναι μια διαδικασία που μπορούν να συμμετέχουν άνθρωποι ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου, πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων. Ο Coach είναι εκεί για να αφουγκραστεί την μοναδικότητα σου, να μπει στα δικά σου παπούτσια, βλέποντας μέσα από τα δικά σου τα μάτια και να υποστηρίξει την τεράστια προσπάθεια σου για αλλαγή. Εσύ είσαι το επίκεντρο. Επίσης το Coaching εδώ και αρκετά χρόνια έχει εφαρμογή και στις επιχειρήσεις. Όσο περίεργο και να φαντάζει είναι απόλυτα συνδεδεμένα μεταξύ τους μιας και οι επιχειρήσεις στελεχώνονται από ανθρώπους. Σκεφτείτε έναν εργαζόμενο που βιώνει μια καθημερινή μάχη με τον ίδιο του τον εαυτό πως λειτουργεί εντός της εργασίας του;

Τι είναι το Business Coaching;

Το Business Coaching είναι μια δημιουργική μέθοδος επαγγελματικής καθοδήγησης βασισμένη σε δύο βασικούς άξονες. Τον Επιχειρηματία, που θέλει να αναπτύξει την επιχείρηση του αλλά κάτι τον κρατάει πίσω και τον εργαζόμενο που προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις όποιες εναλλαγές ή δυσκολίες αντιμετωπίζει, σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο επαγγελματικό περιβάλλον. Ξεκινώντας την συνεργασία ο Business Coach και ο επιχειρηματίας, κάνουν μια προπαρασκευαστική συνεδρία (Discovery Session), σχετικά με το πώς το Coaching μπορεί να βοηθήσει την επιχείρηση, να πετύχει εκείνο το αποτέλεσμα που μοιάζει ακατόρθωτο να γίνει πραγματικότητα. Η συνεργασία με έναν Business Coach θα μπορούσαμε να πούμε πως μοιάζει με αυτή, ενός πολύ έμπειρου συνεργάτη στην ομάδα σας, με την αξία που προσφέρει στην επιχείρηση σας να είναι ανεκτίμητη. Είτε η επιχείρησή αγωνίζεται και χρειάζεστε έναν τρόπο να αναβιώσει, είτε απλά θέλει να μεταφέρει την επωνυμία της στο επόμενο επίπεδο.

 Τι κάνει ένας Business Coach;

Ο Business Coach χρησιμεύει τόσο ως εκπαιδευτής όσο και ως μέντορας, εκπαιδεύοντάς σας στις δεξιότητες που χρειάζεστε για να είστε επιτυχημένοι στην επιχείρησή σας και χρησιμεύοντας από την άλλη πλευρά ως πηγή πληροφοριών εάν έχετε ποτέ απορίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε. Όπως και κάθε άλλος προπονητής, έτσι και ο Business Coach εργάζεται για να βελτιώσει τα ταλέντα σας, να ακονίσει τους στόχους σας, να καθοδηγήσει τις αποφάσεις σας και να κάνει ό, τι άλλο μπορεί να κάνει για να διασφαλίσει ότι εσείς και η επιχείρησή σας είστε επιτυχημένοι. Εξίσου σημαντική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η συμβολή του στην δημιουργία ή στην αναδιοργάνωση των ομάδων εργασίας, στην παρακίνηση τους καθώς και στην αύξηση της παραγωγικότητα τους.

Υπάρχει συγκεκριμένο μοντέλο που χρησιμοποιείται για την επίτευξη των στόχων;

Όπως προανέφερα και παραπάνω, η συνεδρία του Coaching καθοδηγείται από το συνεργαζόμενο άτομο ή την επιχείρηση. Έτσι λοιπόν και σε προσωπικό αλλά και σε επαγγελματικό επίπεδο οι ανάγκες διαφέρουν, οι δυνατότητες και οι στόχοι, άρα κάθε συνεδρία είναι μοναδική και ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες διαμορφώνεται ένα πλήρως εξατομικευμένο πρόγραμμα καθοδήγησης. Τίποτα δεν είναι ίδιο, αλλά είναι τόσο μοναδικά ξεχωριστό όσο και εσύ.

Αν πετύχαινες τους στόχους σου και έλυνες τα θέματα που σε απασχολούν, πώς θα έμοιαζε η ζωή σου;

Ενδεχομένως να πήγαινες ήρεμος στην εργασία σου ή στην επιχείρηση σου, ίσως απολάμβανες τη σχέση σου με τη σύντροφο ή τα παιδιά σου, ίσως διαχειριζοσουν  καλύτερα το χρόνο σου και αύξανες την αποδοτικότητα σου σε όλους τους τομείς. Το life coaching είναι το εργαλείο για να σε κάνει να συνειδητοποιήσεις πού βρίσκεσαι αυτή τη δεδομένη στιγμή, πού θέλεις να φτάσεις και ποιο μέσο θα χρησιμοποιήσεις για να φτάσεις εκεί!

Διαβάστε ακόμη...