Πάνω από 700 χιλιάδες οι πάσχοντες από διαβήτη στην Ελλάδα

 
Σε 700 με 800 χιλιάδες υπολογίζονται οι πάσχοντες από διαβήτη στη χώρα μας, ενώ παγκοσμίως φτάνουν τα 366 εκατομμύρια, όπως επισημάνθηκε σε εκδήλωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας για το Διαβήτη και της Ένωσης Γονέων Παιδιών και Νέων με Διαβήτη, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.


Το μέσο ετήσιο κόστος για να αναλώσιμα που απαιτούνται για τη μέτρηση του σακχάρου είναι λίγο πάνω από 100 ευρώ ανά ασθενή ή 81 εκ. Ευρώ για το σύνολο των ασθενών στην Ελλάδα. Το συνολικό ετήσιο κόστος για κάθε ασθενή κυμαίνεται από 986 ευρώ για όσους έχουν ρυθμίσει το διαβήτη έως τα 1.566 για τους υπόλοιπους.

Ο αποτελεσματικός αυτοέλεγχος από τον ασθενή μπορεί να προστατεύσει από τις επιπλοκές. Ο ασθενής πρέπει να εκπαιδευτεί να αλλάξει τη διατροφή του, να καταγράφει το σάκχαρο και να προσαρμόζει την ινσουλίνη του. Η ανάληψη της ευθύνης της θεραπείας από τον ασθενή μπορεί να τον οδηγήσει να επανακτήσει τον έλεγχο της ζωής του.

Σε ότι αφορά τα παιδιά εκτιμάται ότι ασθενούν 10 στα 100.000 στη χώρα μας. Παλαιότερα, ο διαβήτης εμφανίζονταν σε παιδιά σχολικής ηλικίας, ωστόσο σήμερα εμφανίζονται και σε βρέφη ηλικίας λίγων μηνών ή 2 με 3 ετών. Για τα παιδιά που θα εμφανίσουν διαβήτη η ινσουλινοθεραπεία είναι μονόδρομος και ακολουθείται δια βίου.

Οι διαβητικοί πρέπει να ακολουθούν την μεσογειακή διατροφή. Πρέπει να κάνουν 4-6 γεύματα την ημέρα, να προτιμούν τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, να τρώνε αργά και να περιορίσουν το αλάτι. Επίσης συνίσταται ήπια σωματική άσκηση για 150 λεπτά την εβδομάδα.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο επίκουρος καθηγητής Νοσηλευτικής στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, πρόεδρος της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, Κυριάκος Καζάκος, η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, Ασημίνα Γαλλή-Τσινοπούλου, η διαιτολόγος Έφη Ευστρατίου και η κλινική ψυχολόγος Μαίρη Βαρβαρούση.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η «Κάρτα Προνομίων Διαβήτη», που παρέχει στους κατόχους της εκπτώσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες, όπως οι ιατρικές εξετάσεις. Απευθύνεται στους διαβητικούς και για να την αποκτήσουν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *