Πάνω από 4 καφέδες τη μέρα κάνουν κακό

BD67BB20F12A0D1D255D3A74409A8D51.jpg

  Επιβαρύνει την υγεία των ατόμων κάτω των 55 ετών η κατανάλωση περισσότερων από 28 καφέδων την εβδομάδα (δηλαδή κατά μέσο όρο τεσσάρων την ημέρα) σύμφωνα με μία μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές της Κλινικής Mayo, με επικεφαλής τον Στίβεν Μπλερ του Τμήματος Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Ν. Καρολίνα, που έκαναν τη δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Mayo Clinic Proceedings», σύμφωνα με τη Guardian, μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 43.000 άτομα ηλικίας 20 έως 87 ετών για μια μέση περίοδο 17 ετών.

Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπήρξαν 2.512 θάνατοι, από τους οποίους περίπου ένας στους τρεις (ποσοστό 32%) από καρδιαγγειακά αίτια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι πίνουν μεγάλες ποσότητες καφέ, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να καπνίζουν και να ασκούνται λιγότερο, με αποτέλεσμα να υστερούν σε καρδιοαναπνευστική υγεία.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι αυξάνεται κατά 21% ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία για όσους πίνουν περισσότερους από 28 καφέδες εβδομαδιαίως. Για τους άνδρες κάτω των 55 ετών, ο αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας φθάνει το 56%, ενώ για τις γυναίκες ίδιας ηλικίας η κατανάλωση άνω των 28 καφέδων την εβδομάδα σχετίζεται με υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσες δεν πίνουν καθόλου καφέ.

Από την άλλη, η συχνή κατανάλωση καφέ δεν εμφανίζει ανάλογες συνέπειες για τα άτομα άνω των 55 ετών. «Τα ευρήματα δεν δείχνουν οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και στη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία μεταξύ των μεγαλύτερης ηλικίας ανδρών και γυναικών. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι καμία από τις δόσεις του καφέ, είτε στους άνδρες είτε στις γυναίκες, είτε στους πιο νέους είτε στους πιο μεγάλους, δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή θνησιμότητα», δήλωσε ο Μπλερ.

Οι ερευνητές προειδοποιούν πάντως ότι κυρίως οι νεότεροι πρέπει να αποφεύγουν τη μεγάλη κατανάλωση καφέ, ο οποίος αποτελεί καθημερινή συνήθεια για πολλά εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, πάνω από το 60% των ενηλίκων πίνουν καφέ καθημερινά, καταναλώνοντας κατά μέσο όρο περίπου τρεις την ημέρα.

Ο καφές είναι ένα πολύπλοκο ρόφημα που περιέχει χιλιάδες χημικές ουσίες. Διάφορες έρευνες έχουν συσχετίσει τον καφέ είτε με ποικίλες χρόνιες παθήσεις κυρίως εξαιτίας της δράσης της καφεΐνης (μεταξύ άλλων αυξάνει την αρτηριακή πίεση), είτε αντίθετα με οφέλη για την υγεία χάρη στα αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και άλλα συστατικά του. Κατά συνέπεια, η σχέση του καφέ με την υγεία συνεχίζει να αποτελεί ένα λίγο- πολύ αμφιλεγόμενο θέμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «όλοι αυτοί οι μηχανισμοί μπορεί να αντισταθμίσουν ο ένας τον άλλον». Η έρευνα επίσης επισημαίνει τον επιπρόσθετο κίνδυνο λόγω πιθανών γενετικών μηχανισμών που ευνοούν τον εθισμό στον καφέ. Πάντως οι Αμερικανοί επιστήμονες τονίζουν ότι χρειάζονται κι άλλες έρευνες σε άλλες ομάδες πληθυσμού για να αξιολογηθούν καλύτερα οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ πάνω στη θνησιμότητα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.