Πάνω από 2,5 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν στη Σομαλία

 
Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο στη Σομαλία ένα χρόνο μετά την εμφάνιση του λιμού στη χώρα και παρά τις σημαντικές προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να τους βοηθήσει, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.


«Οφείλουμε να οικοδομήσουμε πάνω στα αποτελέσματα που εξασφαλίσαμε αφότου εμφανίστηκε ο λιμός τον Ιούλιο του 2011, καθώς στην αντίθετη περίπτωση (τα αποτελέσματα) θα μπορούσαν να αντιστραφούν», δήλωσε από το Ναϊρόμπι ο Μαρκ Μπόουντεν, συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για τη Σομαλία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 323.000 παιδιά, ή το ένα πέμπτο των παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών, εξακολουθούν να υποφέρουν στη χώρα αυτή από οξύ υποσιτισμό.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, η ξηρασία που έπληξε πέρυσι το Κέρας της Αφρικής, σε συνδυασμό με τις αδιάκοπες μάχες στη Σομαλία έχει προκαλέσει το θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα.

Το Φεβρουάριο, ο ΟΗΕ κήρυξε το τέλος του λιμού στη Σομαλία. Ωστόσο οι συνθήκες παραμένουν εξαιρετικά επισφαλείς και υπάρχει ο κίνδυνος να επιδεινωθούν λόγω των πολύ λίγων βροχοπτώσεων και της συνέχισης των μαχών.

«Ο πόλεμος και η έλλειψη πρόσβασης στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικά προβλήματα», συνέχισε ο Μπόουντεν, προσθέτοντας ότι οι δωρητές έχουν χορηγήσει μέχρι στιγμής τα μισά από τα χρήματα που απαιτούνται για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζονται επιπρόσθετα 576 εκατομμύρια δολάρια.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να επιζήσουν στη Σομαλία σε καταυλισμούς εκτοπισμένων, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι σε καταυλισμούς προσφύγων σε γειτονικές χώρες, όπως η Κένυα.

Σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) ανακοίνωσε ότι έπειτα από 20 χρόνια και πλέον πολέμου, ο αριθμός των Σομαλών προσφύγων ξεπέρασε αυτήν την εβδομάδα το ένα εκατομμύριο.

Ωστόσο κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους το κύμα προσφύγων κατέγραψε σαφή μείωση σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2011. Σε περίπου 30.000 υπολογίζονται οι Σομαλοί που εγκατέλειψαν τη χώρα τους μεταξύ του Ιανουαρίου και του Ιουνίου, έναντι συνολικά 294.000 καθ’όλη τη διάρκεια του 2011.

«Η Σομαλία αντιμετωπίζει μία από τις πιο μακροχρόνιες και χειρότερες κρίσεις όσον αφορά το θέμα των προσφύγων», σχολιάζει η HCR στην ανακοίνωσή της, στην οποία προσθέτει ότι την τελευταία δεκαετία, μόνον οι πόλεμοι στο Αφγανιστάν και το Ιράκ ανάγκασαν περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *