Πανικός στην Ευρώπη για τα κρούσματα Aids

 
Από τις αρχές του 2011, η Ελλάδα βιώνει μία άνευ προηγουμένου εξάπλωση του HIV στους χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας, η οποία άγγιξε το 1500% στο τέλος του έτους, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας, κατηγορώντας ευθέως τη ΝΔ για την πολιτική των προηγούμενων ετών.


Σημειώνει ότι τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός των μολύνσεων στους χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών ήταν εξαιρετικά μικρός (10 – 15 ανά έτος). Η επιδημία, η οποία σύμφωνα με ειδικές μοριακές μελέτες της έδρας Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών φαίνεται να σχετίζεται με στελέχη του HIV που κυκλοφορούσαν σε χώρες τις Ασίας, συνεχίζεται καθώς στο πρώτο τετράμηνο έχουν δηλωθεί 115 μολύνσεις στους χρήστες, γεγονός που σημαίνει ότι στο τέλος του 2012 μπορεί να έχουν ξεπεράσει τις 300, δηλαδή να έχουμε νέα δραματική αύξηση.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, όμως, ότι αυτό που συμβαίνει τώρα στους τοξικομανείς, είναι το αποτέλεσμα πλημμελών πολιτικών τα προηγούμενα χρόνια όπου, τόσο οι αποστειρωμένες σύριγγες/βελόνες που μοιράζονταν, όσο και η πρόσβαση στις μονάδες υποκατάστασης ήταν ανεπαρκείς και πολύ κάτω από τα προτεινόμενα όρια των Ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών. Από την πρώτη στιγμή δόθηκε εντολή στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. να ενεργοποιηθεί προκειμένου να διαπιστωθεί η έκταση του προβλήματος με επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους. Παρά δε τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας, προχωρήσαμε σε πρωτοφανείς παρεμβάσεις πρόληψης με ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού μέσω και προσωπικών παρεμβάσεων στα ΜΜΕ αλλά κυρίως με την συνεχή παρουσία των κινητών μονάδων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίες έχουν εξετάσει και ενημερώσει από το Σεπτέμβριο του 2011 περισσότερα από 24.000 άτομα ειδικών ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων».

Ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα ο Ανδρέας Λοβέρδος τονίζει ότι το «Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) αντιλαμβανόμενο τη σοβαρότητα του προβλήματος θα επισκεφθεί τη χώρα μας 28-29 Μαΐου για επιτόπια αξιολόγηση του κινδύνου (risk assessment), εν όψει της συνάντησης υψηλού επιπέδου, την οποία έχω συγκαλέσει για την 21η Ιουνίου στην Αθήνα».

Πηγή: ygeianews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *