Πανεπιστήμιο Κρήτης- ΙΤΕ: Νέες προτάσεις για πρωτοποριακά νευροεμφυτεύματα

Την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς νευροεμφυτευμάτων αναγέννησης του νευρικού ιστού σε περιπτώσεις τραυματισμού του νωτιαίου μυελού, και μάλιστα με μη τοξικά για τον άνθρωπο υλικά και κύτταρα, προτείνει μια πρωτοποριακή μελέτη ερευνητών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα υλικά έχουν ήδη άδεια από την Αμερικανική Υπηρεσία Tροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την άμεση χρήση τους σε ανθρώπους.

Η μελέτη καταδεικνύει για πρώτη φορά ότι νευροεμφυτεύματα βασισμένα σε πορώδες ικρίωμα κολλαγόνου μπορούν να προετοιμάσουν σε συνθήκες καλλιέργειας, να μεταφέρουν και να προστατεύσουν εμβρυϊκά νευρικά βλαστικά κύτταρα, τα οποία έχουν μεταμοσχευτεί σε περιοχές τραυματισμού του νωτιαίου μυελού. Πειράματα που οι ερευνητές διενέργησαν σε ποντίκια, οδήγησαν στη σχεδόν πλήρη ανάκαμψη της κίνησης και της αίσθησης των ζώων, 12 μόλις εβδομάδες μετά τον τραυματισμό τους και τη μεταφορά του νευροεμφυτεύματος, σε τέτοιο σημείο ώστε η κινητική τους ικανότητα να μη διαφέρει από εκείνη των υγιών πειραματόζωων, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό αναγεννητικής ιατρικής «Nature Regenerative Medicine», πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο εργαστήριο Εμβιομηχανικής του Νευρικού Ιστού του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, τα οποία διευθύνονται από τον καθηγητή Αχιλλέα Γραβάνη και τον αναπληρωτή καθηγητή Ιωάννη Χαραλαμπόπουλο. Τρεις νέοι ερευνητές, οι Αλεξάνδρα Κουργιαντάκη, Δημήτρης Τζεράνης και Κανελίνα Κάραλη, μοιράζονται την θέση του πρώτου συγγραφέα, ενώ συνεισφορά είχε και η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Κωνσταντίνα Γεωργέλου.

Διαβάστε ακόμη...