Οι ερευνητές ανέπτυξαν μία τεχνική που εντοπίζει ένα μόριο που συνδέεται με τη νόσο σε δείγματα εγκεφαλονωτιαίου υγρού ασθενών.
Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον έκαναν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου εφαρμόζοντας μία επαναστατική τεχνική.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν μία τεχνική που εντοπίζει ένα μόριο που συνδέεται με τη νόσο σε δείγματα εγκεφαλονωτιαίου υγρού ασθενών.
Σε πειράματα, η τεχνική αυτή εντόπισε επιτυχώς 19 στα 20 συνολικά δείγματα ασθενών και τρία δείγματα από ανθρώπους που διέτρεχαν κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο, δήλωσαν οι ερευνητές.
Με τη μέθοδο αυτό εντοπίζεται ένα μόριο πρωτεΐνης στα κύτταρα του εγκεφάλου ασθενών με νόσο του Πάρκινσον και ορισμένα είδη άνοιας, όπως ανέφεραν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ερευνητές δοκίμασαν τη νέα μέθοδο σε 15 υγιείς ανθρώπους για να διαπιστώσουν αν υπήρχαν λανθασμένα θετικά αποτελέσματα. Το νέο τεστ δεν εντόπισε τη νόσο σε κανέναν από τους υγιείς.
Για την επικεφαλής της έρευνας, Άλισον Γκριν, η τεχνική αυτή θα μπορεί να βοηθήσει Στην διάγνωση της ασθένειας.
“Ήδη η τεχνική αυτή έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στην ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής εξέτασης για τη διάγνωση της νόσου Creutzfeldt Jacob , ευρύτερα γνωστής ως νόσος των τρελών αγελάδων. Πιστεύουμε λοιπόν ότι θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε και την διάγνωση της νόσου Πάρκινσον.
Επίσης μας ενδιαφέρει να δούμε αν μπορεί να χρησιμοποιεί για να εντοπίσουμε άτομα με νόσο Πάρκινσον και άνοια. Τα άτομα αυτά ενδεχομένως να έχουν την ευκαιρία να πάρουμε μέρος σε κλινικές δοκιμές νέων φαρμάκων για την επιβράδυνση ή και αναχαίτιση της προόδου της ασθένειας, εξηγεί η καθηγήτρια Άλισον Γκριν από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.