Πανδημία κορωνοϊού: Γιατί το εμβόλιο της γρίπης είναι καλή ιδέα για τις χώρες που μπαίνουν στο χειμώνα

Ζήσης Ψάλλας

Καθώς το νότιο ημισφαίριο πλησιάζει το χειμώνα, οι ιολόγοι ανησυχούν για την επερχόμενη σεζόν της γρίπης. 

Οι επιδημίες γρίπης εμφανίζονται στα τέλη του φθινοπώρου και το χειμώνα -μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου- στο νότιο ημισφαίριο και κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών, που μπορεί να είναι όλο το χρόνο στις τροπικές περιοχές.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από γρίπη έχουν ήπια ασθένεια: πυρετό, βήχα (συνήθως ξηρό), πονοκέφαλο, μυϊκό πόνο και πόνο στις αρθρώσεις, αδιαθεσία, πονόλαιμο και ρινική καταρροή. Αλλά η γρίπη μπορεί επίσης να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια. Αυτό περιλαμβάνει ασθένειες του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος που προκαλούν δυσκολία στην αναπνοή, όπως βρογχίτιδα ή πνευμονία. 

Η γρίπη μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον πίεση για τους ασθενείς φέτος λόγω του κορωνοϊού. Γι' αυτό είναι σκόπιμο όλοι να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης. Δεν θα προστατεύσει από τη νόσο COVID-19 αλλά θα μειώσει τις ασθένειες που σχετίζονται με τη γρίπη και θα μειώσει την πίεση των υπηρεσιών υγείας κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας.

Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από γρίπη ή COVID-19. Η γρίπη προκαλεί επίσης σοβαρή ασθένεια σε μικρά παιδιά. Αυτό είναι διαφορετικό από τη νόσο COVID-19 που μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει πολύ λίγα θύματα σε παιδιά κάτω των 9 ετών. Οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με HIV ή άλλες ανοσοκατασταλτικές καταστάσεις διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια και ακόμη για θάνατο λόγω γρίπης. Άτομα με υποκείμενες καταστάσεις υγείας μπορεί επίσης να εμφανίσουν πιο σοβαρή νόσο COVID-19.

Μια πρόσφατη έκθεση δείχνει ότι οι συν-λοιμώξεις της γρίπης και της COVID-19 μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρή νόσο σε ασθενείς υψηλού κινδύνου και να περιπλέξουν τις διαγνώσεις.

Ποιος λοιπόν πρέπει να κάνει το εμβόλιο; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά ετήσιο εμβολιασμό για ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου. Σε αυτά περιλαμβάνονται έγκυες γυναίκες, παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 μηνών και 5 ετών, άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως HIV, καρδιακά ή πνευμονικά προβλήματα και εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. 

Διαβάστε ακόμη...