Παιδιά στο Πακιστάν μολύνθηκαν με HIV μετά από μεταγγίσεις αίματος

5C9896DF984F4289720AB74520ACEB9D.jpg

  Σοκ προκαλεί η είδηση πως τουλάχιστον 10 παιδιά από το Πακιστάν που υποβάλλονταν σε μεταγγίσεις αίματος βρέθηκαν θετικά στον ιό HIV την ώρα που κορυφαίος γιατρός της χώρας προέβλεψε ότι η ανακάλυψη αυτή ενδέχεται να είναι η «κορυφή του παγόβουνου».

Τα παιδιά, ηλικίας 5- 16 ετών, υποβάλλονταν συχνά σε μεταγγίσεις αίματος στο πλαίσιο της θεραπείας για την αιματολογική νόσο της μεσογειακής αναιμίας, δήλωσε η καθηγήτρια Γιασμίν Ρασίντ, γενική γραμματέας της Συνομοσπονδίας Συλλόγων για τους Πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία του Πακιστάν, μίας κοινοπραξίας φιλανθρωπικών εταιρειών που προσφέρει τα χρήματα για τις μεταγγίσεις αίματος σε 22.000 παιδιά.

Το σύστημα υγείας του Πακιστάν είναι διάτρητο και δεν χρηματοδοτείται επαρκώς.

Η νομοθεσία ορίζει ότι το αίμα που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί πρέπει να εξετάζεται για το ενδεχόμενο να είναι μολυσμένο, ωστόσο η επιβολή του νόμου είναι χαλαρή, είπε ο Τζαβέντ Άκραμ, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ιατρικών Επιστημών του Πακιστάν.

«Οι περισσότεροι από τους επαγγελματίες δωρητές αίματος είναι χρήστες ναρκωτικών ουσιών» κατήγγειλε.

«Νομίζω ότι τα κρούσματα αυτά ενδεχομένως αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου. Πρόκειται για σκάνδαλο» υπογράμμισε ο ίδιος.

«Είναι σοκαριστικό. Ζήτησα να συνταχθεί μία έκθεση για αυτό το περιστατικό», δήλωσε η Σάιρα Αφζάλ Ταράρ, η υπουργός Υγείας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Πακιστάν.

Πολλά παιδιά έχουν ανάγκη να υποβάλλονται σε μετάγγιση αίματος κάθε δύο εβδομάδες, τόνισε ο Άκραμ, ένα γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο έκθεσής τους σε μολυσμένο αίμα. Ο ίδιος είπε ότι γνωρίζει τις περιπτώσεις 16 παιδιών στα οποία έχουν γίνει μεταγγίσεις, τα οποία βγήκαν θετικά στον ιό HIV μέχρι στιγμής.

«(…) Άνθρωποι δίνουν μάχη εναντίον μιας ανίατης ασθένειας και εσείς τους μολύνετε με μια άλλη ανίατη ασθένεια. Οι υπεύθυνοι αυτής της μόλυνσης πρέπει να τιμωρηθούν και να τους επιβληθούν αυστηρές ποινές» προσέθεσε ο Άκραμ.

Η Ρασίντ ανέφερε ότι η οργάνωσή της ενημερώθηκε ότι οι εξετάσεις τουλάχιστον 10 παιδιών στη πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ και την περιοχή της Λαχόρης (ανατολικά) έδειξαν ότι είχαν προσβληθεί από τον ιό HIV την περασμένη εβδομάδα. Η ίδια επισήμανε ότι δε γνωρίζει πόσα παιδιά έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις μέχρι στιγμής.

«Τα παιδιά αυτά χρειάζονται απεγνωσμένα αίμα, πηγαίνουν σε πολλά κέντρα» για να τους γίνονται μεταγγίσεις, εξήγησε.

«Είναι επομένως δύσκολο να γνωρίζουμε πιο ιατρικό κέντρο ευθύνεται» κατέληξε η Ρασίντ.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.