Όταν το παιδί σας πίνει πολύ γάλα

Απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη, το γάλα δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή των παιδιών.

Πρόκειται για μία από τις πλουσιότερες πηγές ασβεστίου, η επαρκής πρόσληψη του οποίου είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.

Εκτός βέβαια από ασβέστιο, το γάλα προσφέρει και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, που συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών, όπως πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, φώσφορο, κάλιο, βιταμίνη Β2 και βιταμίνη Β12.

Για αυτό το λόγο, οι διεθνείς συστάσεις προτείνουν την κατανάλωση 2-3 μερίδων γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων σε καθημερινή βάση.

Ωστόσο, υπάρχουν παιδιά που ίσως υπερβαίνουν σημαντικά την παραπάνω ποσότητα, καταναλώνοντας γάλα πολλές φορές μέσα στη μέρα, ενδεχομένως και ως βασικό ρόφημα, με αποτέλεσμα οι γονείς να προβληματίζονται για το κατά πόσο μπορεί αυτό να αποτελέσει «πρόβλημα».

Στην πραγματικότητα, η υψηλή διατροφική αξία του γάλακτος δεν το καθιστά τρόφιμο που μπορεί να καταναλώνεται χωρίς περιορισμό.

Και αυτό, γιατί η πολύ αυξημένη κατανάλωση γάλακτος από τα παιδιά, μπορεί μεν να εξασφαλίσει υψηλή πρόσληψη ασβεστίου και άλλων θρεπτικών συστατικών, από την άλλη όμως, είναι πιθανό να αντικαταστήσει ορισμένα τρόφιμα στο διαιτολόγιό τους, τα οποία προσφέρουν άλλα πολύτιμα συστατικά, που δεν περιέχονται στο γάλα, όπως για παράδειγμα ο σίδηρος ή οι φυτικές ίνες.

Παράλληλα, δε θα πρέπει να παραβλέπουμε και το ενεργειακό περιεχόμενο του γάλακτος, καθώς αν καταναλωθεί σε υψηλές ποσότητες, μπορεί να έχει και σημαντική συνεισφορά στη συνολική πρόσληψη θερμίδων, γεγονός που χρειάζεται προσοχή, ειδικά σε παιδιά που εμφανίζουν αυξημένο σωματικό βάρος.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως το γάλα αποτελεί μια ιδιαίτερα θρεπτική επιλογή για τα παιδιά, ενώ στόχος θα πρέπει να είναι η καθημερινή κατανάλωση 2-3 μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Από την άλλη, η υπερβολική κατανάλωση γάλακτος θα ήταν καλό να αποθαρρύνεται, στοχεύοντας στην υιοθέτηση ενός διατροφικού προτύπου που θα χαρακτηρίζεται από ποικιλία, μέτρο και ισορροπία.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *