Παιδί και διατροφή

Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος, Διαιτολόγος στην Αθήνα, Msc.

Αναμφίβολα, τα παιδιά σας έχουν ιδιαίτερες ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για να υποστηριχθεί η φυσιολογική τους ανάπτυξη. Οι διατροφικές συνήθειες που αποκτούν σε αυτό το στάδιο θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τόσο τις διατροφικές τους συνήθειες όσο και την υγεία τους για το υπόλοιπο της ζωής τους. 

Ποιος ο ρόλος σας, ως γονέας στη διατροφή των παιδιών σας;

Ο ρόλος σας είναι ο βασικότερος στη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών σας. Εξάλλου, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι τα παιδιά σας μπορούν να καταλαβαίνουν πότε ψεύδεστε και πότε όχι. Μην προσπαθήσετε λοιπόν να τα κοροϊδέψετε! Αντί να τους κάνετε απλά διάλεξη για το πόσο σημαντική είναι η ισορροπημένη διατροφή, δείξτε το τους στην πράξη. 

Για μία ισορροπημένη παιδική διατροφή δώστε σημασία…

Στο πρωινό γεύμα

Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, η κατανάλωση πρωινού  από τα παιδοά στο σπίτι συνδέεται με αυξημένη μαθητική απόδοση και καλύτερη μνήμη. Παράλληλα, έχει φανεί ότι το πρωινό που περιλαμβάνει υδατάνθρακες αυξάνει σημαντικά την προσοχή και την ικανότητα μνήμης των παιδιών στο σχολείο.

Πού οφείλεται αυτό; Κατά τη διάρκεια που τα παιδιά σας κοιμούνται, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα μειώνονται. Το πρωί, όταν ξυπνάνε η συγκέντρωση της γλυκόζης καθυστερεί να αυξηθεί. 

Καταναλώνοντας πρωινό, τα επίπεδα γλυκόζης αυξάνονται με αποτέλεσμα ο οργανισμός τους να λειτουργεί ομαλά. Αυτό φυσικά, είναι κάτι που ισχύει για μικρούς και μεγάλους!

Αν θέλετε το παιδί σας να είναι γεμάτο ενέργεια στο σχολείο και το παιχνίδι, ετοιμάστε του ένα ισορροπημένο πρωινό, όπως:

  • 1 ποτήρι φρεσκοστυμμένου χυμού με 1 τοστ με 1 φέτα τυρί
  • 1 ποτήρι φρέσκο ημιαποβουτυρωμένο γάλα με 3-4 κουταλιές σούπας δημητριακά ολικής άλεσης
  • 1 ποτήρι φρέσκο ημιαποβουτυρωμένο γάλα και 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης ολικής άλεσης 
  • 1 γιαούρτι με κομμάτια φρέσκων φρούτων
  • 1 ποτήρι φρέσκο ημιαποβουτυρωμένο γάλα με 2 φρυγανιές σίκαλης και μέλι
  • 1 ρόφημα με γάλα και μπανάνα στο μπλέντερ

Στη σύνθεση του πιάτου 

Τρώνε τα παιδιά σας τη σωστή μερίδα για την ηλικία τους; Σύμφωνα με την αντίληψη της γιαγιάς, το παιδί πρέπει να τρώει όλο το φαγητό που έχει στο πιάτο για να μεγαλώσει. Η αντίληψη αυτή κρύβει κινδύνους για τη σερβιζόμενη παιδική μερίδα. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες που έγιναν, φάνηκε ότι ένα παιδί μπορεί να φάει μέχρι και 57% περισσότερο φαγητό από αυτό που χρειάζεται, σε περίπτωση που η προσφερόμενη μερίδα του είναι μεγαλύτερη.

Παρακάτω παραθέτω έναν πίνακα με τις μερίδες που αντιστοιχούν στα παιδιά σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Σύλλογο Διαιτολόγων.

ΤρόφιμοΜερίδα για παιδί, 2-5 ετών
Γάλα½ – ¾ φλιτζανιού
Μακαρόνια/Ρύζι1/3 κούπας
Κρέας50-60 γρ.
Φρέσκο χυμό½ κούπα
Λαχανικά½ κούπα βρασμένα

Βήματα για ένα ισορροπημένο πιάτο

  • Χρησιμοποιήστε τα λαχανικά για να χρωματίσετε  το ½ πιάτο!
  • Χωρίστε το υπόλοιπο μισό του πιάτου σε 2 τέταρτα. Στο πρώτο τέταρτο προσθέστε πρωτεΐνη (κρέας, τυρί, ψάρι, αυγό) και στο υπόλοιπο τέταρτο άμυλο (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτα).

Χρήσιμα tips

  • Ένα μικρότερο κουτάλι και πιρούνι θα βοηθήσουν τα παιδιά σας να κάνουν να τρώνε πιο αργά το φαγητό τους.
  • Εάν τα παιδιά σας είναι κάπως λαίμαργα, ζητήστε τους να μασούν πρώτα την μπουκιά που έχουν στο στόμα τους και μετά να ετοιμάζουν την επόμενη.

Στα σνακ εντός κι εκτός σχολείου

Επειδή κανείς δε θέλει να βλέπει τα παιδιά του κουρασμένα και με κακή διάθεση τα σνακ αποτελούν μία σημαντική παράμετρο για την ενέργεια την πνευματική τους απόδοση. Μάλιστα, είναι ιδανικό να ετοιμάζετε εσείς το κολατσιό των παιδιών σας, μόνοι σας ή μαζί τους. Ειδικά κατά τη σχολική περίοδο, που οι επιλογές των κυλικείων είναι περιορισμένες και αρκετά ανθυγιεινές.

Ιδέες για θρεπτικά σνακ

Σάντουιτς. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορες επιλογές αρτοπαρασκευασμάτων (π.χ. μπαγκέτα, ψωμί του τοστ, πολύσπορο ψωμί, αραβική πίτα ή τορτίγια). Για τη γέμιση προσθέστε βραστό αβγό, φαγητό που περίσσεψε από το γεύμα της προηγούμενης ημέρας όπως μπιφτέκι οσπρίων, κοτόπουλο κ.α.  μαζί με κάποιο λαχανικό εποχής, όπως πιπεριά, ντομάτα ή μαρούλι για έξτρα θρεπτικά συστατικά!

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Θα πρότεινα να επιλέξετε διάφορα φρούτα ώστε να υπάρχει ποικιλία στο χρώμα και τη γεύση. Δώστε τα τους έτοιμα προς κατανάλωση ή ακόμη και σερβιρισμένα με λίγους ξηρούς καρπούς, εφόσον δεν υπάρχει κάποια αλλεργία.

Επιλογές φούρνου. Εάν η μόνη λύση που έχετε είναι ο φούρνος, επιλέξτε συνετά. Κάποια παραδείγματα είναι τα ακόλουθα:

  • 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης γεμιστό με τυρί και ντομάτα
  • 1 αραβική πίτα ή τορτίγια με σολομό, κατίκι Δομοκού και αγγούρι
  • 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης γεμιστό με ταχίνι & κακάο
  • 1 ατομικό σταφιδόψωμο

Συμπέρασμα

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την υπερβολή, τον καταναλωτισμό και την αφθονία των υλικών αγαθών. Είναι ενδεχομένως δύσκολο αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά σημαντικό να θέσουμε τα θεμέλια ενός υγιεινού τρόπου ζωής για τα παιδιά μας, για να τους εξασφαλίσουμε ένα καλό μέλλον.

 

Διαβάστε ακόμη...