Παγωμένο γιαούρτι ή κλασικό…

F0C6A3B97463546E38FE618AF1F58473.jpg

  Το frozen yogurt (παγωμένο γιαούρτι) έχει γίνει πολύ δημοφιλές τα τελευταία χρόνια και διαφημίζεται ως μια νέα και ποιοτική λύση για δροσερή και παράλληλα υγιεινή λιχουδιά.

Έχει λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε τη σύγκριση ανάμεσα σε αυτό και το κλασικό γιαούρτι από το οποίο προέρχεται καθώς και με το παγωτό το οποίο ανταγωνίζεται.

Το κλασικό γιαούρτι θεωρείται ανέκαθεν ως μια υγιεινή τροφή κυρίως επειδή είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου και πρωτεϊνών. Περιέχει επίσης ευεργετικά προβιοτικά, τα οποία είναι φιλικά βακτήρια που μπορούν να εγκατασταθούν στο πεπτικό σύστημα και να βελτιώσουν τη λειτουργία του.

Το παγωμένο γιαούρτι είναι ένα γλυκό αφέψημα από γάλα, καλλιέργεια γιαουρτιού, ζάχαρη και αρωματικές ουσίες που μπορεί να είναι είτε τεχνητές ή φυσικές. Είναι παρόμοιο με το παγωτό στην υφή, αλλά είναι συνήθως χαμηλότερο σε λιπαρά κι έτσι το παγωμένο γιαούρτι έγινε δημοφιλές για χρήση σε δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Το παγωμένο γιαούρτι είναι όντως φτωχό σε λίπος, αλλά έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, οπότε εξακολουθεί να έχει πολλές θερμίδες, ενώ η συγκέντρωση των προβιοτικών σε αυτό είναι αμφίβολη λόγω της επεξεργασίας κατά την παρασκευή του.

Διατροφικά, το απλό γιαούρτι από πλήρες γάλα περιέχει, ανά μισό φλιτζάνι, περίπου 75 θερμίδες, 4 γρ. πρωτεΐνης, 6 γρ. λίπος (2,6 γρ. κορεσμένο) και λίγο κάτω από 6 γρ. υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή του σακχάρου του γάλακτος ή λακτόζης. Έχει επίσης 148 mg ασβεστίου, και 15 mg μαγνησίου.

Μισό φλιτζάνι παγωμένο γιαούρτι με γεύση έχει 110 θερμίδες, 2,6 γρ. πρωτεΐνης, 3 γρ. λίπους (2 γρ. κορεσμένο), 19 γρ. υδατάνθρακες (πολλά από τα οποία προέρχονται από την προστιθέμενη ζάχαρη), 87 mg ασβεστίου και 9 mg μαγνήσιο. Επομένως, το παγωμένο γιαούρτι στην ίδια ποσότητα με το απλό γιαούρτι έχει περισσότερες θερμίδες από απλά σάκχαρα και λιγότερο ασβέστιο και μαγνήσιο.

Τι προκύπτει όμως από τη σύγκριση παγωμένου γιαουρτιού με το παγωτό; Μισό φλιτζάνι από ένα τυπικό παγωτό βανίλια έχει 137 θερμίδες με περίπου 7 γρ. λίπους (με 4,5 γρ. που είναι κορεσμένο λίπος). Επίσης, έχει περίπου 16 γρ. υδατανθράκων από ζάχαρη, 2 γρ. πρωτεΐνης, 84 mg ασβεστίου και 9 mg μαγνησίου. Από διατροφική άποψη, σχεδόν η μόνη διαφορά είναι στην ποσότητα του λίπους καθώς υπάρχει περισσότερο λίπος στο παγωτό.

Συμπερασματικά, αν τα κριτήρια της επιλογής σας είναι η καλή διατροφή και τα προβιοτικά, το κλασικό γιαούρτι είναι η καλύτερη επιλογή, ενώ αν ψάχνετε για ένα παγωμένο επιδόρπιο, τότε το παγωμένο γιαούρτι μπορεί να είναι λίγο καλύτερο από το παγωτό. Μπορείτε επίσης να έχετε κατά νου τα μεγέθη των μερίδων. Εάν γεμίσετε ένα μπολ είτε με παγωτό ή παγωμένο γιαούρτι, τότε καταναλώνετε δύο, τρεις ή περισσότερες μερίδες με αποτέλεσμα να εκτοξεύεται προς τα πάνω η περιεκτικότητα σε θερμίδες, ζάχαρη και λίπος.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *