«Παγκόσμια Ημέρα ΧΑΠ. Ποτέ δεν ήταν τόσο σημαντική» γιατί «η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια παραμένει κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και η πανδημία του κορονοϊού επιβάλει ακόμα περισσότερο να προσέξουμε την υγεία των πνευμόνων μας. Υγιείς Πνεύμονες: Τώρα είναι πιο σημαντικό!» είναι το μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (Ε.Π.Ε).
Η εκστρατεία της ΕΠΕ θα «ταξιδέψει» ψηφιακά μέσω των social media, με ένα animation spot, με στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος, (κύρια αιτία εμφάνισης ΧΑΠ) αλλά και της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης καθώς οι μισοί από τους πάσχοντες από ΧΑΠ δεν το γνωρίζουν και η νόσος μπορεί να ελεγχθεί πλήρως με την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.
Χαιρετισμό στη συνέντευξη τύπου απηύθυνε η κα Μίνα Γκάγκα , Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας ,τονίζοντας μεταξύ άλλων τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης για την αντιμετώπιση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).
O Πρόεδρος της Ε.Π.Ε Στέλιος Λουκίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας, ΕΚΠΑ αναφερόμενος στη σημασία του εμβολιασμού για τους ασθενείς με ΧΑΠ και της τήρησης των μέτρων προστασίας τόνισε: «κατά τον τελευταίο 1,5 χρόνο της πανδημίας παρατηρήσαμε μειωμένη χρήση των υπηρεσιών υγείας από ασθενείς με ΧΑΠ, χαμηλό αριθμό παροξύνσεων και μικρή επίπτωση σε μόλυνση από COVID. Τα παραπάνω άπτονται του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού, της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας και της συμμετοχής των Πνευμονολόγων στην εξωνοσοκομειακή διαχείριση».
Ο Αντιπρόεδρος της Ε.Π.Ε Νίκος Τζανάκης, Καθηγητής Πνευμονολογίας, (Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης) επισημαίνει τους κινδύνους νόσησης με COVID-19 των ασθενών με ΧΑΠ: «Η νόσηση COVID-19 ασθενών με ΧΑΠ συνεπάγετε 4,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας, 1,5 φορά αυξημένο κίνδυνο διασωλήνωσης και 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας της ζωής».
Η Συντονίστρια της Ομάδας ΧΑΠ της Ε.Π.Ε, Ανδριάννα Παπαϊωάννου, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Επιμελήτρια A΄, Β’ Παν. Πνευμονολογικής Κλινικής (Νοσοκομείο «Αττικόν») αναφέρει για τη ΧΑΠ: «εκτιμάται ότι η νόσος ευθύνεται παγκοσμίως για περισσότερα από 29 εκατομμύρια χρόνια ζωής σε συνθήκες αναπηρίας. Ωστόσο είναι μια νόσος που μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί. Φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές θεραπείες, βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, στη μείωση των παροξύνσεων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών».
Ο Συντονιστής Ομάδας ΧΑΠ της Ε.Π.Ε, Γεώργιος Χειλάς, Πνευμονολόγος – Επιμελητής Α' ΕΣΥ, 5η Πνευμονολογική Κλινική Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», επισημαίνει τις επιπτώσεις της ΧΑΠ στην υγεία αλλά και για το εθνικό σύστημα υγείας: «η ΧΑΠ αποτελεί μία σύγχρονη συνεχιζόμενη πανδημία που οφείλεται στο κάπνισμα και οδηγεί στο θάνατο 3.000.000 ασθενείς παγκοσμίως κάθε έτος. Η νόσος εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία ακόμη και τα πιο εύρωστα και οργανωμένα συστήματα υγείας. Η «συμβολή» της ΧΑΠ στις δαπάνες υγείας για τα αναπνευστικά νοσήματα στην Ευρώπη ανέρχεται στο 56% και το ετήσιο κόστος αγγίζει τα 39 δις ευρώ».
O κ. Κωνσταντίνος Τούτουζας, Καθηγητής Καρδιολογίας, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κατά την ομιλία του σχετικά με τη ΧΑΠ σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα τόνισε: «η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα έχουν κοινούς παράγοντες κινδύνου, παρόμοιους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς και παρεμφερή κλινική συμπτωματολογία. Η διαχείριση των συγκεκριμένων ασθενών απαιτεί ολιστική αντιμετώπιση και προσεκτική αξιολόγηση της κλινικής εικόνας».