Παγκόσμια απειλή η αντίσταση στα αντιβιοτικά

72A4D23425FE1E3C3EA888A76C5C5358.jpg

  Σύμφωνα με την έκθεση που βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων από 114 χώρες η αντίσταση τώρα συμβαίνει σε κάθε περιοχή του κόσμου.

Στο εφιαλτικό σενάριο της «μετα- αντιβιοτικών» εποχής που περιγράφουν οι ειδικοί οι άνθρωποι πεθαίνουν από απλές λοιμώξεις που επί δεκαετίες ήταν αντιμετωπίσιμες με αντιβιοτικά. Αναφέρεται επίσης ότι οι πιθανές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία μπορεί να είναι καταστροφικές εκτός εάν ληφθούν σημαντικά μέτρα έγκαιρα – τόσο όσον αφορά την αναστροφή της αντίστασης στα αντιβιοτικά, αλλά και τη δημιουργία νέων αντιβιοτικών.

Η έκθεση επικεντρώνεται σε επτά διαφορετικά βακτήρια υπεύθυνα για λοιμώξεις όπως η πνευμονία, η διάρροια και οι αιματολογικές λοιμώξεις. Αναφέρεται επίσης ότι δυο σημαντικά αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά πλέον σε περισσότερους από το 50% των ανθρώπων που τα λαμβάνουν.

Τα μικρόβια τείνουν να μεταλλάσσονται για να αποκτήσουν ανοσία στα αντιβιοτικά, αλλά η κατάχρηση των εν λόγω φαρμάκων – εξαιτίας της υπερσυνταγογράφησής τους από τη μία μεριά και της κακής συμμόρφωσης των ασθενών με τις οδηγίες λήψης τους από την άλλη – έχουν οδηγήσει πολύ νωρίτερα στην ανθεκτικότητα των αντιβιοτικών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι πρέπει να αναπτυχθούν καινούργια αντιβιοτικά, ενώ οι κυβερνήσεις και τα μεμονωμένα άτομα πρέπει να λάβουν μέτρα να μειώσουν την αντίσταση στα αντιβιοτικά.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *