Πάει ροδάνι η γλώσσα σας; Τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το μυαλό σας και τον κίνδυνο άνοιας

Μεγαλώνοντας, μπορεί να παρατηρήσετε ότι καμιά φορά δυσκολεύεστε να βρείτε τις σωστές λέξεις, για να εκφράσετε αυτό που θέλετε. Είναι η στιγμή που αρχίζετε να σκέφτεστε ότι «χάνετε το μυαλό σας» και θεωρείτε ότι πρόκειται για μια πρώτη ένδειξη γνωστικής έκπτωσης.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη του Baycrest και του Πανεπιστημίου του Τορόντο δείχνει ότι υπάρχει ένα άλλο σύμπτωμα, που αποτελεί πιο σημαντικό δείκτη εγκεφαλικής υγείας από την περιστασιακή δυσκολία στην ανάκτηση λέξεων, η οποία συχνά θεωρείται φυσική πτυχή της γήρανσης: Η ταχύτητα ομιλίας. Η μελέτη αυτή ξεχωρίζει ως μία από τις πρωτοποριακές προσπάθειες για τη διερεύνηση της συσχέτισης μεταξύ των φυσικών προτύπων ομιλίας και της υγείας του εγκεφάλου σε υγιείς ενήλικες.

Ο δρ. Jed Meltzer, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και κάτοχος της καναδικής ερευνητικής έδρας του Baycrest στην παρεμβατική γνωστική νευροεπιστήμη, παρατηρεί: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι μεταβολές στον συνολικό ρυθμό ομιλίας θα μπορούσαν να αντανακλούν υποκείμενες αλλαγές στον εγκέφαλο. Ως εκ τούτου, η αξιολόγηση της ταχύτητας ομιλίας θα μπορούσε να ενσωματωθεί στις συνήθεις γνωστικές αξιολογήσεις, βοηθώντας τους κλινικούς γιατρούς να εντοπίσουν νωρίτερα τη γνωστική έκπτωση και βοηθώντας τα ηλικιωμένα άτομα να διατηρήσουν την υγεία του εγκεφάλου τους καθώς γερνούν».

Στη μελέτη συμμετείχαν 125 υγιείς εθελοντές ηλικίας από 18 – 90 ετών, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε τρεις διαφορετικές αξιολογήσεις. Σε πρώτο στάδιο, πήραν μέρος σε μια δοκιμασία περιγραφής εικόνων, η οποία απαιτούσε να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με εικόνες, αγνοώντας παράλληλα τις αποσπασματικές ακουστικές ενδείξεις. Με αυτόν τον τρόπο, οι ερευνητές μπόρεσαν να ελέγξουν την ικανότητα των συμμετεχόντων να αναγνωρίζουν τι ήταν η εικόνα και να θυμούνται το όνομά της.

Διαβάστε ακόμη...