Ουσία στο κόκκινο κρέας αυξάνει τη χοληστερίνη

 
Μια νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και της αύξησης της χοληστερίνης, αναδεικνύοντας έναν πρόσθετο παράγοντα κινδύνου.


Ερευνητές με επικεφαλής τον καρδιολόγο Στάνλεϊ Χέιζεν της Κλινικής του Κλίβελαντ εντόπισαν μια ακόμη ουσία στο κόκκινο κρέας που αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, εκτός από τα κορεσμένα λίπη.

Πρόκειται για την καρνιτίνη, η οποία αφού διασπαστεί από βακτήρια στο έντερο, πυροδοτείται μια αλυσίδα αντιδράσεων, με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση του επιπέδου της χοληστερίνης, το «βούλωμα» των αρτηριών και τον αυξημένο αγγειακό κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Η χημική ουσία περιέχεται εκτός από το κόκκινο κρέας και σε αρκετά ενεργειακά ποτά. Η συγκεκριμένη ουσία διευκολύνει την μεταφορά των λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια, στα «εργοστάσια» παραγωγής ενέργειας μέσα στο κύτταρο. Σύμφωνα όμως με βρετανούς διατροφολόγους, η νέα έρευνα δείχνει ότι πιθανώς αντιμετωπίζουν αυξημένο καρδιολογικό κίνδυνο όσοι παίρνουν τέτοια συμπληρώματα καρνιτίνης ή πίνουν ορισμένα ενεργειακά ποτά.

Για την έρευνα, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια, ενώ χρησιμοποίησαν και ένα δείγμα 2.600 ανθρώπων. Όπως βρέθηκε, τα βακτήρια του εντέρου χρησιμοποιούν την καρνιτίνη ως ενεργειακή πηγή. Έτσι, αυτή διασπάται σε αέριο, που στο ήπαρ μετατρέπεται στη χημική ουσία TΜAΟ. Η τελευταία, προτού αποβληθεί με τα ούρα, συμβάλλει στη συσσώρευση εναποθέσεων λίπους και «κακής» χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία, με τελικό αποτέλεσμα την καρδιοπάθεια και πιθανώς τον πρόωρο θάνατο.

Οι άνθρωποι που έχουν ταυτόχρονα τα μεγαλύτερα επίπεδα καρνιτίνης και ΤΜΑΟ στον οργανισμό τους, αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι είναι ο συνδυασμός καρνιτίνης και συγκεκριμένων βακτηρίων που δημιουργεί το πρόβλημα. Η διαπίστωση αυτή αποτελεί άλλη μία ένδειξη ότι οι «αποικίες» των μικροοργανισμών μέσα στο ανθρώπινο έντερο (το λεγόμενο «μικροβίωμα») μπορούν να επηρεάσουν αφανώς, αλλά σε σημαντικό βαθμό το οτιδήποτε, από το βάρος του ανθρώπου έως τη χημεία του εγκεφάλου του.

«Τα νέα ευρήματα ενισχύουν την πεποίθηση ότι όσο λιγότερο κόκκινο κρέας τρώμε, τόσο το καλύτερο», τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας Στάνλεϊ Χέιζεν, ο οποίος, όπως είπε, προσωπικά, το περιόρισε σε λιγότερο από μία φορά το 15νθήμερο. «Δεν προτείνω να κόψει κανείς τελείως το κόκκινο κρέας, αλλά να μειώσει τη συχνότητα και το μέγεθος των μερίδων», τόνισε.

Ανέφερε ακόμα ότι είναι καλή ιδέα να τρώει κανείς προβιοτικό γιαούρτι για να αλλάξει τη σύνθεση των βακτηρίων στο έντερό του, έτσι ώστε να μειωθούν αναλογικά εκείνα τα βακτήρια που τρέφονται με καρνιτίνη και τη διασπούν. Παράλληλα, όπως είπε, το ψάρι και το άσπρο κρέας (κοτόπουλο κ.λπ.) περιέχουν πολύ μικρότερα επίπεδα καρνιτίνης.

Πολλοί επιστήμονες και από τις δύο όχθες του Ατλαντικού χαιρέτισαν τη νέα μελέτη ως πολύ σημαντική, αν και επεσήμαναν πως τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν και από άλλες σχετικές έρευνες.

Στο μεταξύ, ο Στάνλεϊ Χέιζεν ετοιμάζει έως το τέλος του έτους ένα νέο διαγνωστικό τεστ για την ανίχνευση της ουσίας ΤΜΑΟ (ως πρόδρομου της αρτηριοσκλήρυνσης), έτσι ώστε οι γιατροί να έχουν στα χέρια τους ένα νέο δείκτη καρδιαγγειακού κινδύνου για τους ασθενείς.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *