Ουρολοίμωξη: Έξι σωτήριες λύσεις για να την αντιμετωπίσετε

Η ουρολοίμωξη είναι μια ιδιαίτερα ενοχλητική κατάσταση, καθώς τα συμπτώματά της, όπως ο πόνος κατά την ούρηση και οι κοιλιακές κράμπες, προκαλούν έντονη δυσφορία. Οι γυναίκες, λόγω της ιδιαίτερης ανατομίας τους, είναι πιο επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις σε σύγκριση με τους άντρες.

Η «πρώτη γραμμή άμυνας» απέναντι στην ουρολοίμωξη είναι τα αντιβιοτικά, ωστόσο μπορείτε να βρείτε ανακούφιση –και να αποφύγετε τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια ουρολοίμωξης– υιοθετώντας τα παρακάτω απλά μέτρα.

1. Προβιοτικά

Τα προβιοτικά, τα «καλά» βακτήρια που ζουν στο έντερο, εξουδετερώνουν το βακτήριο Εσερίχια κόλι, το οποίο ευθύνεται περίπου για το 80% των περιστατικών ουρολοίμωξης. Το Εσερίχια κόλι ζει φυσιολογικά στο ανθρώπινο σώμα, όταν όμως πολλαπλασιάζεται υπερβολικά «ταξιδεύει» στο ουροποιητικό και συσσωρεύεται στην ουρήθρα, προκαλώντας ουρολοίμωξη. Η λήψη γαλακτοβάκιλλου, ενός προβιοτικού που προστατεύει το ουροποιητικό και το αναπαραγωγικό σύστημα, βοηθά ώστε να περιοριστεί η παρουσία του Εσερίχια κόλι ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά του στην ουρήθρα.

2. Επαρκής ενυδάτωση

Νερό, νερό, νερό! Η ενυδάτωση είναι το πιο απλό και ίσως το πιο αποτελεσματικό μέσο αντιμετώπισης αλλά και πρόληψης των ουρολοιμώξεων. Η λήψη μεγάλης ποσότητας νερού καθημερινά και κατ’ επέκταση η συχνή επίσκεψη στην τουαλέτα βοηθά ώστε να απομακρύνονται έγκαιρα τα βακτήρια από την ουρήθρα κι έτσι να μην… προλάβουν να προκαλέσουν λοίμωξη.

3. Ωμό σκόρδο

Δεν συνιστάται τις μέρες που έχετε σημαντικά (επαγγελματικά και μη) ραντεβού, ωστόσο καλό είναι να καταναλώνετε ωμό σκόρδο σε κάθε ευκαιρία. Το σκόρδο έχει φυσική αντιβιοτική δράση χάρη στην ενεργή ουσία του, την αλλισίνη. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, τρίψτε την σκελίδα και αφήστε τη για πέντε λεπτά ώστε να απελευθερωθεί η αλλισίνη. Αν βέβαια δεν αντέχετε τη μυρωδιά του σκόρδου, υπάρχει πάντα η λύση της λήψης του σε μορφή συμπληρώματος.

4. Μπάνιο σε λεβάντα

Ένα ζεστό μπάνιο ανακουφίζει το τσούξιμο και τον πόνο που προκαλεί η ουρολοίμωξη. Προσθέστε στο νερό μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας, καθώς έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες.

5. D-μαννόζη

Η D-μαννόζη είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό «όπλο» ενάντια στο βακτήριο Εσερίχια κόλι. Πρόκειται για ένα είδος σακχάρου που προσκολλάται στο βακτήριο ώστε να το αποτρέψει από τη μόλυνση του ουροποιητικού αλλά και να εξασφαλίσει την ευκολότερη απομάκρυνσή του από τον οργανισμό. Εκτός από μέσο αντιμετώπισης της ουρολοίμωξης, η D-μαννόζη χρησιμεύει και για την πρόληψη των επαναλαμβανόμενων επεισοδίων.

6. Χυμός κράνμπερι

Ο χυμός του συγκεκριμένου μούρου αποτελεί πλέον πρότυπη θεραπεία για την ουρολοίμωξη. Βέβαια, δεν είναι όλοι οι χυμοί το ίδιο αποτελεσματικοί, γι’ αυτό θα πρέπει να αναζητήσετε ένα προϊόν στο οποίο αναγράφεται ότι είναι 100% φυσικός χυμός κράνμπερι (χωρίς προσθήκη ζάχαρης).

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *