Ο άνθρωπος ψάχνει διαχρονικά τη φόρμουλα της νεότητας και κάποιοι κινέζοι ερευνητές μάς λένε πλέον πως τα κατάλαβαν όλα.
Η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Frontiers in Aging Neuroscience», υποδεικνύει ότι υπάρχει ένας βιοδείκτης στα ούρα που μπορεί να αποτελεί το μεγάλο κλειδί για τη μέτρηση της βιολογικής ηλικίας κάποιου, την ίδια ώρα που μπορεί να αποκαλύπτει και παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με την ηλικία.
Όπως μας λέει η έρευνα, γερνάμε με δύο τρόπους: χρονολογικά και βιολογικά. Άνθρωποι που γεννήθηκαν την ίδια μέρα θα έχουν πάντα την ίδια χρονολογική ηλικία. Η βιολογική ηλικία, από την άλλη, είναι το πόσο γερασμένοι εμφανίζονται σε κυτταρικό επίπεδο, κάτι που επηρεάζεται από το γονιδίωμα, τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον.
Οι ερευνητές βλέπουν τη γήρανση κάτι σαν πάθηση, θεωρώντας ότι ο διαφορετικός βαθμός γήρανσης των ανθρώπων υποδεικνύει ότι κάτι δεν πάει καλά σε κάποιους. Στο πλαίσιο της εργασίας τους, απομόνωσαν μια ουσία στα ούρα (8-oxoGsn) που λειτουργεί ως βιοδείκτης, αποκαλύπτοντας την πραγματική ηλικία του σώματος κάποιου. Σύμφωνα με την έρευνα, η ουσία 8-oxoGsn αυξάνεται στα ούρα όσο περνά η ηλικία.
Το περίεργο της υπόθεσης, και εξόχως ειρωνικό, είναι πως το οξυγόνο που μας κρατά στη ζωή είναι ο κύριος υπαίτιος πίσω από τη γήρανση. Η διαδικασία της οξείδωσης επιφέρει κυτταρικές βλάβες, καθώς το οξυγόνο στο σώμα διαιρείται σε άτομα με ελεύθερα ηλεκτρόνια, τα οποία ψάχνοντας ταίρι προκαλούν καταστροφές στα κύτταρα, τις πρωτεΐνες και το ίδιο το DNA. Στο πλαίσιο αυτό, η 8-oxoGsn δεν είναι παρά τα απομεινάρια της οξείδωσης του RNA…