Ουλίτιδα: 6 σπιτικές θεραπείες που πρέπει να δοκιμάσετε

Η ουλίτιδα είναι φλεγμονή των ούλων και μια από τις πιο κοινές στοματικές διαταραχές, ενώ υπολογίζεται ότι προσβάλλει μέχρι και το 90% των ενηλίκων.

Η ουλίτιδα προκαλείται από βακτήρια που πολλαπλασιάζονται στη στοματική κοιλότητα λόγω κακής υγιεινής. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ερυθρότητα και διόγκωση των ούλων, πόνο και ευαισθησία κατά το μάσημα της τροφής, αιμορραγία και κακοσμία του στόματος.

Αν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απώλεια των δοντιών.

Έρευνες έχουν συνδέσει την ουλίτιδα με καρδιακές παθήσεις, λόγω της εξάπλωσης των βακτηρίων του στόματος.

Για να προλάβετε την ουλίτιδα, είναι απαραίτητο να βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια σας και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα.

Εάν το κάνετε ήδη, αλλά δεν βλέπετε αποτέλεσμα, δοκιμάστε τις παρακάτω σπιτικές θεραπείες:

Μειώστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες
Μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι όσοι απέκλεισαν όλους τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες από τη διατροφή τους, ακολούθησαν δηλαδή Παλαιολιθική Δίαιτα (δίαιτα Paleo ή δίαιτα του ανθρώπου των σπηλαίων), δεν υπέφεραν από ουλίτιδα ακόμη και όταν σταμάτησαν το βούρτσισμα και το νήμα για τέσσερις εβδομάδες.

Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι παρά τη συσσώρευση πλάκας στα δόντια λόγω της απουσίας βουρτσίσματος, η αποχή από τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, είχε ως αποτέλεσμα τη μη αύξηση των βακτηρίων που προκαλούν ουλίτιδα.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να αποφεύγετε τα γλυκά, το λευκό ψωμί, τα αναψυκτικά και τους άλλους επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες και ωμέγα-3
Άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε ωμέγα τρία λιπαρά οξέα και βιταμίνες C και D, είδαν 50% μείωση της φλεγμονής στα ούλα. Βάλτε στη διατροφή σας τα ολόκληρα φρούτα, ειδικά τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, που είναι βασική πηγή φυτικών ινών και βιταμίνης C, αλλά και τον σολομό, ο οποίος είναι πλούσιος σε βιταμίνη D και ωμέγα-3.

Λάδι καρύδας
Βάλτε στο στόμα σας λάδι καρύδας για περίπου 8-10 λεπτά καθημερινά. Μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι η χρήση ελαίου καρύδας ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ουλίτιδας, λόγω της ιδιότητάς του να απομακρύνει την πλάκα και τα βακτήρια. Ανάλογο αποτέλεσμα έχει σύμφωνα με τους ερευνητές και το ηλιέλαιο.

Μασάτε τσίχλα
Το σάλιο είναι το φυσικό καθαριστικό της στοματικής κοιλότητας. Πολλοί πάσχοντες από ξηροστομία, δεν έχουν αρκετό σάλιο για την απομάκρυνση των επιβλαβών βακτηρίων. Η ξηροστομία συμβάλλει στην εξάπλωση των βακτηρίων και την επιδείνωση της ουλίτιδας.

Το μάσημα τσίχλας τονώνει την παραγωγή και την έκκριση σάλιου στη στοματική κοιλότητα, γι΄ αυτό αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία για την ξηροστομία και την πρόληψη της ουλίτιδας. Επιλέξτε τσίχλες χωρίς ζάχαρη, η οποία ευνοεί τη συσσώρευση πλάκας. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι τσίχλες με ευκάλυπτο είναι ακόμη πιο αποτελεσματικές στη μάχη κατά της ουλίτιδας.

Τρώτε περισσότερο γιαούρτι
Τα πλούσια σε ασβέστιο γαλακτοκομικά προϊόντα και ειδικά αυτά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, μπορούν να απομακρύνουν τον κίνδυνο ουλίτιδας και να προστατεύσουν το στόμα σας από την ασθένεια των ούλων. Σύμφωνα με μελέτη Δανών επιστημόνων, τα προβιοτικά που υπάρχουν στα πλούσια σε ασβέστιο γαλακτοκομικά, εμποδίζουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών που προκαλούν ουλίτιδα.

Πίνετε πράσινο τσάι
Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα και να αποτρέψει την εξάπλωση της ουλίτιδας. Αιτία είναι ένας τύπος αντιοξειδωτικών που περιέχουν, οι κατεχίνες, που εμποδίζουν την εξάπλωση των βακτηρίων που προκαλούν ουλίτιδα και μειώνουν τη φλεγμονή των ούλων.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *