Όταν πρόκειται για τον ύπνο, αυτό που παίζει ρόλο είναι η ποιότητα

Ζήσης Ψάλλας

«Υπάρχει ένα δόγμα στον τομέα του ύπνου ότι ο καθένας χρειάζεται περίπου οκτώ ώρες, αλλά η έρευνά μας επιβεβαιώνει ότι η ποσότητα ύπνου που χρειάζονται οι άνθρωποι διαφέρει ανάλογα με τη γενετική τους», δήλωσε ο νευρολόγος Louis Ptacek, ένας από τους ανώτερους συγγραφείς μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο iScience. 

Για πάνω από μια δεκαετία, ο Ptacek και η Ying-Hui Fu, μέλη του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών UCSF Weill, μελετούν άτομα με Οικογενή Φυσικό Βραχύ ύπνο (FNSS: Familial Natural Short Sleep). Τα άτομα αυτά έχουν ικανότητα να λειτουργούν πλήρως την ημέρα με τέσσερις έως έξι ώρες ύπνου τη νύχτα. Οι ερευνητές έδειξαν ότι αυτό συναντάται ανάμεσα σε οικογένειες και, μέχρι στιγμής, έχουν εντοπίσει πέντε γονίδια που παίζουν ρόλο στην ενεργοποίηση αυτού του αποτελεσματικού ύπνου. Υπάρχουν ακόμη πολλά περισσότερα γονίδια για τον ύπνο FNSS που πρέπει να βρεθούν, είπαν οι ερευνητές.

Η μελέτη εξέτασε την υπόθεση της Fu ότι ο λιγοστός ύπνος ορισμένων ανθρώπων μπορεί να λειτουργεί ως ασπίδα έναντι της νευροεκφυλιστικής νόσου. Οι ιδέες της έρχονται σε αντίθεση με την τρέχουσα σκέψη ότι, για πολλούς ανθρώπους, η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιταχύνει τον νευροεκφυλισμό. Η διαφορά, είπε η Fu, είναι ότι με το FNSS, ο εγκέφαλος εκτελεί τις εργασίες ύπνου σε συντομότερο χρόνο. 

Η ομάδα επέλεξε να εξετάσει μοντέλα ποντικών με νόσο Αλτσχάιμερ επειδή αυτή η πάθηση είναι διαδεδομένη, είπε η Fu. Μεγάλωσαν ποντίκια που είχαν τόσο ένα γονίδιο σύντομου ύπνου όσο και ένα γονίδιο που προδιαθέτει για Αλτσχάιμερ και διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλός τους ανέπτυξε πολύ λιγότερο τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την άνοια. Για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους, επανέλαβαν το πείραμα χρησιμοποιώντας ποντίκια με διαφορετικό γονίδιο σύντομου ύπνου και άλλο γονίδιο άνοιας και είδαν παρόμοια αποτελέσματα.

Τα προβλήματα ύπνου είναι κοινά σε όλες τις παθήσεις του εγκεφάλου. Αυτό είναι λογικό γιατί ο ύπνος είναι μια πολύπλοκη δραστηριότητα. Πολλά μέρη του εγκεφάλου σας πρέπει να συνεργαστούν για να κοιμηθείτε και να ξυπνήσετε. Όταν αυτά τα μέρη του εγκεφάλου είναι κατεστραμμένα, γίνεται πιο δύσκολος ο ποιοτικός ύπνος.

Η κατανόηση των βιολογικών θεμελίων της ρύθμισης του ύπνου θα μπορούσε να εντοπίσει φάρμακα που θα βοηθήσουν στην αποφυγή προβλημάτων με διαταραχές ύπνου. 

Διαβάστε ακόμη...