Όταν ο άνδρας «στρέφεται» στον εαυτό του

 
Πολύ συχνά άνδρες όλων των ηλικιών μας μιλούν για την ανάγκη τους και την τάση τους προς την αυτοϊκανοποίηση, αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της εβδομάδας, ανεξαρτήτως αν έχουν ερωτική σύντροφο ή όχι.


http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/09/fetcher_14.jpeg

Γράφει ο Θάνος Ασκητής

Ο αυνανισμός είναι μία πράξη που προσφέρει απόλαυση και χαλάρωση καθώς αφήνει το άτομο να συγκεντρωθεί στον εαυτό του, να φανταστεί και κυρίως του δίνει τη δυνατότητα να βρίσκεται σε μία ερωτική κατάσταση δίχως άγχος.

Ο αυνανισμός ξεκινάει στην εφηβεία του αγοριού και βοηθά τον νέο να ανακαλύψει το σώμα του και τις σεξουαλικές του λειτουργίες, ώστε σιγά σιγά να οδηγηθεί στην αναζήτηση μίας ερωτικής συντρόφου για σεξουαλική επαφή. Όταν όμως ο αυνανισμός πρωταγωνιστεί στην ενήλικη ζωή τότε υπάρχουν επιπτώσεις στην προσωπική ζωή ενός άντρα.

Το να στρέφεται ένας άντρας αποκλειστικά, ή κατά κύριο λόγο, στον εαυτό του για σεξουαλική ηδονή μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη σχέση του. Πολλά ζευγάρια «χάνονται» σεξουαλικά όταν ο άντρας απομακρύνεται από την επαφή με τη σύντροφό του έχοντας πάρει ικανοποίηση και απόλαυση μέσω του αυνανισμού. Αυτό βάζει πιθανά τη γυναίκα στη διαδικασία να σκεφτεί πως είναι ανεπαρκής και ανεπιθύμητη. Στη συνέχεια μπορεί να θυμώσει, όπου αυτό επηρεάζει την επικοινωνία του ζευγαριού και δυσχεραίνει τις μεταξύ τους σχέσεις, ή να προσπαθήσει να βρει η ίδια μια λύση/απάντηση σε αυτή την αλλαγή.

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που πρώτες μας μιλούν για την αυνανιστική τάση του συντρόφου τους μέσα στη σχέση. Από την άλλη ο άντρας πολλές φορές προσπαθεί να κρυφτεί από την σύντροφό του, δεν αποκαλύπτει αυτή του τη δραστηριότητα και ενδεχομένως νιώθει φόβο και ενοχές μη μπορώντας και ο ίδιος να εξηγήσει τι του συμβαίνει όταν νιώθει ακόμα ότι επιθυμεί τη σύντροφό του.

Η έντονη και επαναληπτική τάση αυνανισμού μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα και στον εργένη άντρα καθώς τον εμποδίζει στο το να αναζητήσει μία νέα σύντροφο και τον καθηλώνει σε σεξουαλικό αυτισμό. Επίσης μπορεί να του προκαλέσει πρόβλημα στην καθημερινότητα του όταν η σκέψη του είναι μονίμως στο να βρεθεί μόνος του σε κάποιο μέρος ώστε να προβεί σε αυτή την πράξη. Η ζωή του επηρεάζεται όλο και περισσότερο όταν δε μπορεί να ξεφύγει από αυτό. Πολλοί άντρες μας καλούν προσπαθώντας να καταλάβουν τι τους συμβαίνει και τι μπορεί να είναι αυτό που τους έχει ωθήσει σε αυτή την αλλαγή.

Μία βασική αιτία που προκαλεί μία τέτοια συμπεριφορά σε έναν άντρα είναι το άγχος. Όταν ένας άντρας βιώνει περιόδους άγχους που δε ξέρει πώς να διαχειριστεί μπορεί να καταφύγει στον αυνανισμό που λειτουργεί σαν ένα φυσικό αγχολυτικό. Μέσα από τον αυνανισμό ο άντρας νιώθει ότι χαλαρώνει, ηρεμεί, ξεφεύγει από την πραγματικότητα και ταξιδεύει στη φαντασία. Αυτό τον μεταφέρει σε ένα άλλο κόσμο όπου δεν υπάρχουν προβλήματα και έγνοιες. Για έναν άντρα που βρίσκεται σε μία σχέση/γάμο είναι μία επιλογή ευχαρίστησης και απόλαυσης χωρίς το επιπρόσθετο, στο ήδη υπάρχον, άγχος απόδοσης και ικανοποίησης της συντρόφου του που πολύ συχνά κυριεύει τους άντρες στο σεξ.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση που ο αυνανισμός μπαίνει εμπόδιο στη σχέση σας ή/και κατακλύζει τη καθημερινότητα σας με καταναγκαστικό τρόπο τότε θα ήταν σκόπιμο να μιλήσετε για αυτό σε έναν ειδικό ψυχολόγο ώστε να αποφορτιστείτε αλλά και να εντοπίσετε τη ρίζα του προβλήματος σας ώστε να απαλλαγείτε από αυτό.

Dr. Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

&

Ίρις Κρέμερ

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/09/fetcher_15.jpeg

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας τηλ. 210 7797979 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00 και 16.00-20.00)

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site www.askitis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *