Οταν μαθαίνεις τον καρκίνο, τον απομυθοποιείς…

Παύει να είναι ο αμείλικτος εχθρός σου, τον αποδέχεσαι, τον ονομάζεις, τον φέρνεις στο φως κι εκεί συνειδητοποιείς πως αποδυναμώνεται ως ιδέα, ως σκέψη και γίνεται φίλος και συνοδοιπόρος για όλη σου τη ζωή


Ολα στη ζωή συμβαίνουν ξαφνικά κι αναπάντεχα. Λες και υπάρχει κάποιο αόρατο θείο σχέδιο που καθοδηγεί καταστάσεις και γεγονότα…

Τα παραπάνω λόγια της κ. Βικτωρίας Ζολώτα είναι γεμάτα συγκίνηση. Κλήθηκε ξαφνικά να δώσει μάχη για τη ζωή της, χωρίς τίποτε να προδικάζει το κακό. Διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Σήμερα, όλα πάνε καλά και – υγιής πλέον- νιώθει την ανάγκη να αναδείξει τον ρόλο της έγκαιρης διάγνωσης:

«Πώς θα μπορούσα να ερμηνεύσω το γεγονός ότι πολλές γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού το ανακαλύπτουν μόνες τους τυχαία ψηλαφώντας το στήθος τους; Τύχη ή Θεία Πρόνοια;

Η δική μου περιπέτεια ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2007, όταν, αναίτια, ακούμπησα τον αριστερό μου μαστό. Στο επάνω αριστερό τεταρτημόριο, κοντά στη μασχάλη, ψηλάφισα μια μικρή επιφανειακή διόγκωση σαν ένα σπυράκι. Οι πρώτες μου σκέψεις δεν ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικές, γιατί αφενός ήταν τόσο επιφανειακό και οφθαλμοφανές, που μάλλον σε καθησύχαζε παρά σε τρομοκρατούσε Αφετέρου, δεν είχα βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό. Σε εμένα θα συνέβαινε; Υπεροψία, εγωισμός ή μήπως κάτι χειρότερο, ημιμάθεια κι ελλιπής πληροφόρηση; Παρόλα αυτά, έκανα μια μαστογραφία, η οποία δεν έδειξε κάτι ιδιαίτερο. Οι γιατροί που επισκέφτηκα μου συνέστησαν να το αφαιρέσω, αλλά δεν θεώρησαν ότι ήταν κάτι επείγον. Με βόλεψε πολύ αυτή η άποψη και συνέχισα κανονικά τη ζωή μου.

Τέλος Φεβρουαρίου του 2008, επισκέφτηκα τον γυναικολόγο μου για τον ετήσιο έλεγχο και με παρότρυνε να ασχοληθώ με το στήθος μου σοβαρά. Στην αρχή θύμωσα μαζί του, αλλά τώρα ξέρω πως του οφείλω τη ζωή μου. Ξανά υπερηχογραφήματα, ψηλαφίσεις, γιατροί… Και πάλι οι περισσότερες ιατρικές απόψεις ήταν καθησυχαστικές, όμως είχα πια αποφασίσει να ξεμπερδέψω μαζί του. Στις 14 Μαρτίου 2008, έκανα την επέμβαση. Ταχεία βιοψία θετική, ογκεκτομή, αφαίρεση 28 λεμφαδένων.

Οταν ξύπνησα από τη νάρκωση έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου. Καρκίνος σήμαινε για μένα μέχρι τότε θάνατος και μάλιστα γρήγορος κι επώδυνος! Πώς να το αντιμετωπίσω; Σοκ! Πόνος βαθύς, διαπεραστικός που σου ξεσχίζει την ψυχή και σε απογυμνώνει από καθετί που μέχρι τότε θεωρούσες δεδομένο. Διαβάζοντας την τελική βιοψία, καινούργιες λέξεις στροβιλίζονταν γύρω μου και προσπαθούσαν να αποτυπωθούν στον εγκέφαλό μου. Καρκίνος τρίτου βαθμού, αρκετά επιθετικός, ορμονοεξαρτώμενος με HER2 85% χωρίς να έχουν πειραχτεί λεμφαδένες.

Αγνωστοι όροι, όπως πρωτόκολλο θεραπειών, προληπτικές χημειοθεραπείες, προσδόκιμο ζωής, έγιναν η καθημερινότητά μου. Για ένα διάστημα έμεινα τελείως άπραγη, παγωμένη, χαμένη. Επρεπε να πάρω αποφάσεις ζωής για θέματα που δεν γνώριζα. Με την παρότρυνση του συζύγου μου, άρχισα να ενημερώνομαι για τον καρκίνο του μαστού.

Μαζί ψάξαμε στο Διαδίκτυο, επικοινωνήσαμε με νοσοκομεία της Ευρώπης και της Αμερικής κι όσα περισσότερα μαθαίναμε, τόσο πιο δυνατοί αισθανόμαστε. Η συνέχεια είναι έξι χημειοθεραπείες, 25 ακτινοβολίες, ένα χρόνο herceptin και ορμονοθεραπεία. Θεραπείες δύσκολες κι επώδυνες.

Η γνώση είναι δύναμη
Τελικά, όντως η γνώση είναι δύναμη. Μαθαίνοντας για τον καρκίνο, τον απομυθοποιείς! Παύει να είναι ο αμείλικτος εχθρός σου, τον αποδέχεσαι, τον ονομάζεις, τον φέρνεις στο φως κι εκεί συνειδητοποιείς πως αποδυναμώνεται. Αποδυναμώνεται ως ιδέα, ως σκέψη και γίνεται φίλος και συνοδοιπόρος για όλη σου τη ζωή. Αυτό προσπαθούμε και μέσα από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία ΑΚΟΣ “Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής”. Να προσφέρουμε σε όλους τους εμπλεκόμενους με τον καρκίνο την απαιτούμενη πληροφόρηση, διοργανώνοντας ημερίδες και συνέδρια τόσο για την ιατρική κοινότητα όσο και για τον κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να ενημερωθεί για θέματα πρόληψης, θεραπειών και νέων ανακαλύψεων σχετικά με τον καρκίνο.

Γι΄ αυτό δημιουργήσαμε και το βιβλιάριο Αποθεραπείας, για τους θεραπευμένους από τον καρκίνο και το οποίο περιλαμβάνει εκτός από ένα σύντομο ιατρικό ιστορικό και τις εξετάσεις που πρέπει να γίνονται προληπτικά σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να μπορεί να χαίρεται το δώρο της ζωής. Στην ΑΚΟΣ πιστεύουμε πως ο καρκίνος νικιέται. Ας μην ξεχνάμε πως και το όνομά μας αυτό σημαίνει ΑΚΟΣ = θεραπεία.

Θεραπεία σώματος, θεραπεία ψυχής. Και το σώμα το θεραπεύουν οι γιατροί, την ψυχή μας όμως η αγάπη που παίρνουμε από τους γύρω μας, για να τη χαρίσουμε στον εαυτό μας και τελικά να την ανακυκλώσουμε στο περιβάλλον μας».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *