Οστεοαρθρίτιδα: Αντιμετώπιση του πόνου με παλμικές ραδιοσυχνότητες

Συνέντευξη στον Θάνο Ξυδόπουλο

Η οστεοαρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από την προοδευτική φθορά της άρθρωσης, με αποτέλεσμα τη σταδιακή καταστροφή της. Ο αρθρικός χόνδρος που προστατεύει τα οστά από την τριβή φθείρεται σταδιακά, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια επώδυνη τριβή των οστών μεταξύ τους. Ο Νικόλαος Ε. Τσιλιμιγκάκης, ορθοπαιδικός χειρουργός- τραυματιολόγος, εξειδικευθείς στην αναλγησία με παλμικές ραδιοσυχνότητες (RF) μιλάει στο zougla.gr για την αντιμετώπισή της.

Κύριε Τσιλιμιγκάκη, πώς προκαλούνται οι πόνοι της οστεοαρθρίτιδας;

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία μη αναστρέψιμη διαδικασία γήρανσης των οστών στην οποία ο χόνδρος αλλοιώνεται και το αρθρικό υγρό αλλάζει σύσταση με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται φλεγμονή και πόνος.

Με ποιους τρόπους μπορούν να αντιμετωπιστούν οι πόνοι της οστεοαρθρίτιδας;

Στα αρχικά στάδια μπορούν να αντιμετωπιστούν με λήψη απλών αναλγητικών, παγοθεραπείας, ειδικού προγράμματος φυσικοθεραπειών, εκγύμνασης και αποφυγής των δραστηριοτήτων που προκαλούν πόνο. Όταν πλέον έχει προχωρήσει η οστεοαρθρίτιδα, οι λύσεις είναι η εφαρμογή παλμικών ραδιοσυχνοτήτων και το χειρουργείο.

Τι είναι οι παλμικές ραδιοσυχνότητες και τί επιτυγχάνει ο ασθενής;

Οι παλμικές ραδιοσυχνότητες είναι μία τεχνολογία αιχμής με την οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί ο μυοσκελετικός πόνος στον ώμο, το ισχίο, το γόνατο και τη σπονδυλική στήλη. Εφαρμόζονται όταν έχουμε αποτυχία των υπόλοιπων συντηρητικών μεθόδων, το χειρουργείο για διάφορους λόγους δεν αποτελεί επιλογή, και στο χρόνιο μετεγχειρητικό πόνο. Εφαρμόζονται υπό τοπική αναισθησία αλλά σε περιβάλλον χειρουργείου, τα αποτελέσματα είναι μία άμεση βελτίωση κατά 70% στους περισσότερους (που σε 20-30 ημέρες θα γίνει 100%) και σε ένα 10% των ασθενών παρατηρείται άμεσα 100% εξάλειψη του πόνου. Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο δύο ώρες. Τα αποτελέσματα διαρκούν 1 ως 5 χρόνια ανάλογα τον οργανισμό, Αλλά και με τη σωστή εκγύμναση των μυών γύρω από την πάσχουσα περιοχή μπορεί να διαρκέσουν εφόρου ζωής.

Υπάρχουν αντενδείξεις στις παλμικές ραδιοσυχνότητες και πόσο διαρκούν;

Οι μόνες αντενδείξεις που υπάρχουν είναι ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε ασθενείς με βηματοδότη ή απινιδωτή. Διαρκούν από ένα ως 5 χρόνια.

Ποιο είναι το όφελος της αρθροπλαστικής;

Το όφελος είναι ότι με την αλλαγή της άρθρωσης επανέρχεται πλήρως η κινητικότητα και φυσικά ο ασθενής δεν πονάει πια. Με τις σύγχρονες μεθόδους ο ασθενής κινητοποιείται την ίδια μέρα και εξέρχεται του νοσοκομείου το αργότερο σε 2 ημέρες μετά την επέμβαση τα αποτελέσματα διαρκούν 20-30 χρόνια. Οι εξειδικευμένες θεραπείες που προσφέρονται σε ασθενείς με αρθρίτιδα είναι οι παλμικές ραδιοσυχνότητες και το κατάλληλο χειρουργείο.

Διαβάστε ακόμη...