Οστά γνάθου δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο και «δουλεύουν» μια χαρά

nees-fonitikes-xordes-sto-ergastirio-735

Επιστήμονες στις ΗΠΑ καλλιέργησαν στο εργαστήριό τους οστά γνάθου, τα οποία εμφύτευσαν σε χοίρους. Τα οστά «δουλεύουν» μια χαρά, αφού τα πειραματόζωα τρώνε κανονικά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια βιοιατρικής μηχανικής Γκορντάνα Βούνιακ-Νοβάκοβιτς του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν βλαστικά κύτταρα για να αναδημιουργήσουν τα οστά πάνω σε ένα τεχνητό σκελετό, ο οποίος είχε δημιουργηθεί στις σωστές αναλογίες της γνάθου κάθε ζώου, με τη βοήθεια υπολογιστή. Τα βλαστοκύτταρα και ο σκελετός τοποθετήθηκαν μέσα σε ένα θρεπτικό υγρό, ώσπου αναδημιουργήθηκε όλο το οστό.

Οι ερευνητές εμφύτευσαν τα εργαστηριακά οστά σε 14 χοίρους. «Οι χοίροι ξύπνησαν από την χειρουργική επέμβαση και μετά από μισή ώρα έτρωγαν. Νομίζαμε ότι θα πονούσαν, αλλά αυτοί ήταν μια χαρά» όπως είπε η Νοβάκοβιτς.

Τα εργαστηριακά οστά δεν απορρίφθηκαν από τον οργανισμό των ζώων και «έδεσαν» κανονικά με τους υπόλοιπους ιστούς τους. Αντίστοιχες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα γίνουν σε περίπου τρία χρόνια.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *