Όσπρια κατά της χοληστερόλης

B860C260E7DB70989F6702F5FD383053.jpg

  Η κατανάλωση μίας μερίδας όσπρια την ημέρα, όπως τα φασόλια, ο αρακάς, τα ρεβίθια ή οι φακές, μπορεί να μειώσει σημαντικά την «κακή» χοληστερόλη και ως εκ τούτου, τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, υποστηρίζει μελέτη από τον Καναδά.

Επικεφαλής της συγκεκριμένης μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Canadian Medical Association Journal» ήταν ο δρ. John Sievenpiper από το Νοσοκομείο «St. Michael», ο οποίος ανέλυσε στοιχεία από 26 έρευνες, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 1.000 άτομα .

Όπως δήλωσε ο ίδιος, τρώγοντας μια μερίδα (130 γρ. ή ¾ του φλιτζανιού) όσπρια την ημέρα, οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν της LDL χοληστερόλη («κακής») κατά 5%, γεγονός που μεταφράζεται σε μείωση 5-6% του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Μάλιστα, οι άνδρες παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση στην LDL χοληστερόλη απ’ ό,τι οι γυναίκες.

Τα όσπρια, όπως εξηγεί ο ειδικός, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (που σημαίνει ότι είναι τρόφιμα που διασπώνται αργά) και τείνουν να μειώνουν ή να μετατοπίζουν τη ζωική πρωτεΐνη, καθώς και τα «κακά» λιπαρά, όπως τα τρανς.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.