Όσοι παραλείπουν το πρωινό… παχαίνουν

 
Αν νομίζατε ότι με το να παραλείψετε τον πρωινό σας καφέ και τοστ θα μπορέσετε να χάσετε μερικές θερμίδες γελιέστε.

Ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου ισχυρίζονται ότι όσοι αποφεύγουν να τρώνε πρωινό όχι μόνο καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες το μεσημέρι, αλλά καταφεύγουν σε παχυντικά (λιπαρά και με ζάχαρη) τρόφιμα, αυξάνοντας τις πιθανότητες να πετύχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που ελπίζουν!


Οι ερευνητές μελέτησαν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου 21 εθελοντών όταν κοιτούσαν φωτογραφίες από διάφορα είδη τροφίμων από σαλάτες και σοκολάτες μέχρι γλυκά, κέικ, πίτσες και χάμπουργκερ.

Οι εθελοντές αξιολόγησαν τις εικόνες ανάλογα με το πόσο «ελκυστικά» έβρισκαν τα τρόφιμα που απεικονίζονταν.

Το «πείραμα» αυτό έγινε δύο φορές. Μία, αφότου οι εθελοντές (άντρες και γυναίκες) είχαν φάει πρωινό και μία ένα πρωί που δεν είχαν φάει τίποτα από την προηγούμενη νύχτα.

Στη συνέχεια, τους έδωσαν για μεσημεριανό ένα πιάτο μακαρόνια και τους είπαν ότι μπορούσαν να φάνε όσο ήθελαν.
Όσοι είχαν παραλείψει το πρωινό τους γεύμα κατανάλωσαν κατά μέσο όρο 250 θερμίδες παραπάνω. Ακόμη, έκριναν ως πιο δελεαστικές τις τροφές πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη, με τη σοκολάτα να βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο ετήσιο συνέδριο Νευροεπιστημών που διεξήχθη στη Νέα Ορλεάνη.

Οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι μια περιοχή του εγκεφάλου, ο τροχιακός μετωπιαίος φλοιός, «λέει» στον εγκέφαλο πόσο νόστιμο είναι ένα τρόφιμο και το τονίζει ακόμη πιο πολύ όταν έχει παραλειφθεί το πρωινό.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι όταν κάποιος παραλείπει ένα γεύμα, το έντερό του απελευθερώνει ορμόνες που «επιδρούν» στον τροχιακό μετωπιαίο φλοιό και τον «κατευθύνουν» στο να επιλέγει τροφές πλούσιες σε λιπαρά.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *