Όσο πιο λιπαρό το ντρέσινγκ της σαλάτας τόσο καλύτερα;

 
Επιλέγοντας ένα ντρέσινγκ χαμηλό σε λιπαρά για τη σαλάτα μας μπορεί να προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες, γεγονός που μας βοηθά να διατηρήσουμε τη γραμμή μας, αλλά είναι πιθανό να χάνουμε ορισμένα οφέλη υγείας υποστηρίζουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Iowa.


Οι ερευνητές έδωσαν σε 29 ανθρώπους σαλάτες με τρία διαφορετικά ντρέσιγνκ: βουτύρου, που είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, έλαιο κανόλα που είναι αντίστοιχο με το ελαιόλαδο όσον αφορά τη σύνθεσή του σε μονοακόρεστα λιπαρά και καλαμποκέλαιου, που είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά. Επίσης, τους χορήγησαν τα ντρέσιγνκ σε τρεις διαφορετικές ποσότητες, των τριών, οκτώ και είκοσι γραμμαρίων.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος για να διαπιστωθεί η απορρόφηση των λιποδιαλυτών καροτενοειδών στο αίμα τους – πρόκειται για ουσίες που περιέχονται στα λαχανικά και συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Οι παρατηρήσεις των ειδικών ήταν πολύ ενδιαφέρουσες. Το έλαιο κανόλα – το αντίστοιχο του ελαιόλαδου – συμβάλλει στην ίδια απορρόφηση καροτενοειδών ανεξαρτήτως ποσότητας. Η απορρόφηση των ευεργετικών αυτών ουσιών ήταν ίδια με τα τρία, οχτώ και είκοσι γραμμάρια κανόλα. Επομένως, αποτελεί την πιο καλή επιλογή για εκείνους που προσέχουν το βάρος και την υγεία τους.

Όσο για τα άλλα δυο λιπαρά ντρέσινγκ η απορρόφηση των καροτενοειδών αύξανε όσο αύξανε και η ποσότητα του ντρέσινγκ, κάτι που δεν είναι και πολύ χρήσιμο για όσους προσέχουν τις θερμίδες που προσλαμβάνουν.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα λιπαρά χρειάζονται για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών ουσιών, που έχουν τα λαχανικά, ενώ η καλύτερη επιλογή φαίνεται ότι είναι τα πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά έλαια όπως το κανόλα και το ελαιόλαδο.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *