Οσμές του ανθρώπινου σώματος προσελκύουν τα κουνούπια

 
Νέα έρευνα αποδεικνύει πως η δυσοσμία των ποδιών θα μπορούσε να αποδειχθεί κρίσιμης σημασίας στην καταπολέμηση της ελονοσίας.


Οι επιστήμονες έχουν εδώ και καιρό μελετήσει πως οι διάφορες οσμές του ανθρώπινου σώματος προσελκύουν τα κουνούπια.

Ωστόσο, μία νέα μελέτη του πανεπιστημίου London School of Hygiene and Tropical Medicine, αποδεικνύει πώς τα κουνούπια που μεταφέρουν τη θανατηφόρα ασθένεια, προσελκύονται περισσότερο από τις οσμές των ποδιών, σε σύγκριση με αυτά που δεν είναι μολυσμένα.

Πιστεύεται πως η αξιοποίηση αυτής γνώσης, μπορεί να βοηθήσει στη εξέλιξη των παγίδων κουνουπιών με σκοπό τη μείωση της μετάδοσης της ασθένειας.

Μπορεί τα μολυσμένα κουνούπια να αποτελούν μόλις το 1% του συνολικού πληθυσμού των αντιπαθών εντόμων, όμως ευθύνονται για περισσότερους από 770.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Η χρήση ειδικών παγίδων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση στη χρήση των εντομοκτόνων, που με τη σειρά της θα μείωνε τον αριθμών των εντόμων που είναι ανθεκτικά σε αυτά.

Οι ερευνητές πλέον έχουν επικεντρωθεί στο να εντοπίσουν τις χημικές ουσίες που ευθύνονται για τη μυρωδιά των ποδιών και να συνθέσουν μία φόρμουλα, που θα μπορούσε να παγιδεύσει τα μολυσμένα κουνούπια αποτελεσματικά.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *