Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικός είναι ο καλός ύπνος. Έρευνες έχουν δείξει πόσο άμεση είναι η σχέση ανάμεσα στις αϋπνίες και το άγχος, την κατάθλιψη, τους πονοκεφάλους, το άσθμα, τις καρδιοαγγειακές νόσους και πολλά άλλα προβλήματα υγείας.
Υπάρχουν κάποια πράγματα λοιπόν για την αϋπνία που πρέπει να γνωρίζουν οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα ή που έχουν κοντά τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα.
Υπάρχουν δύο κατηγορίες αϋπνίας: η οξεία αϋπνία και σε χρόνια αϋπνία. Η πρώτη συνδέεται με το καθημερινό άγχος, όπως για παράδειγμα, όταν δε σας παίρνει ο ύπνος την παραμονή ενός σημαντικού επαγγελματικού ραντεβού ή μίας συνέντευξης για δουλειά. Και υπάρχει και η χρόνια αϋπνία, η οποία ορίζεται από τουλάχιστον τρεις ημέρες αϋπνίας την εβδομάδα. Αυτή είναι η αϋπνία που δημιουργεί προβλήματα υγείας. Οι νύχτες ακολουθούν η μία την άλλη, αλλά δε μοιάζουν μεταξύ τους.
Οι χρόνιες διαταραχές ύπνου δεν έχουν τις περισσότερες φορές τίποτα το συνηθισμένο. Όμως είναι χρήσιμο να αποκτά κανείς συνήθειες ώστε να τον πάρει ο ύπνος, όπως για παράδειγμα να σταματήσει κάποιο σπορ ή να απέχει από το αλκοόλ για πολλές ώρες πριν πέσει για ύπνο.
Οι φίλοι και οι οικογένειά σας κατά πάσα πιθανότητα δεν έχουν συνείδηση της έκτασης του προβλήματος. Αν αποφασίσετε να μιλήσετε για τη χρόνια αϋπνία, οι περισσότεροι άνθρωποι θα σκεφτούν ότι μιλάτε για οξεία αϋπνία που έχει συμβεί και στους ίδιους κάποια στιγμή στη ζωή τους. Και όπως πολλές ασθένειες, που δεν έχουν διαγνωστεί σωστά, το άγχος που προκαλεί η μη διάγνωση είναι εξίσου σημαντικό.
Τα υπνωτικά δεν είναι πάντα αποτελεσματικά και συχνά είναι επικίνδυνα. Όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι ειδικοί, δεν μπορούν να βοηθήσουν παρά μόνο αποσπασματικά ώστε να μειωθούν οι διαταραχές στον ύπνο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι συχνά είναι αναποτελεσματικά και κάποιες φορές επικίνδυνα. Όταν το πρόβλημα επιμένει, πρέπει να γίνει άλλου είδους θεραπεία που δε θα θεραπεύσει τα συμπτώματα, αλλά το πρόβλημα στη ρίζα του.
Οι διαταραχές ύπνου είναι πολύ πιο συχνές απ’ ό,τι φαντάζεστε. Περίπου το 30% των ενήλικων Αμερικανών έχουν συμπτώματα αϋπνίας και 10% έχει αϋπνίες που δημιουργούν προβλήματα μέσα στην ημέρα.