Ζήσης Ψάλλας
Δύο μελέτες από το UC Davis Health διερεύνησαν πώς οι διαφορές στη σύνθεση του δέρματος μπορεί να οδηγήσουν σε δερματολογικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση και η ατοπική δερματίτιδα.
Οι διαφορές σύνθεσης στα λιπίδια και τις πρωτεΐνες του δέρματος σε διαφορετικά σημεία του σώματος μπορεί να εξηγήσουν γιατί διαφορετικές δερματικές παθήσεις εντοπίζονται σε διαφορετικά σημεία του σώματος. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα λιπίδια που είχαν κολλήσει σε ένα κομμάτι ταινίας που εφαρμόστηκε στο δέρμα ήταν επαρκή για τη διάγνωση ενός ασθενούς με μια συγκεκριμένη δερματοπάθεια.
«Αυτές οι διαφορές σχετίζονται επίσης με τον μελλοντικό σχεδιασμό προϊόντων περιποίησης δέρματος», δήλωσε η Stephanie Le, δερματολόγος και συν-επικεφαλής της μελέτης. «Δείχνουν πώς τα προϊόντα περιποίησης δέρματος πρέπει να διαμορφώνονται ειδικά για να ταιριάζουν με το συγκεκριμένο σημείο του σώματος στο οποίο θα εφαρμοστούν».
Σε μια δεύτερη μελέτη, η ερευνητική ομάδα μελέτησε πώς τα κύτταρα του δέρματος αλληλεπιδρούν με το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι γνωστό ότι τα κερατινοκύτταρα μπορούν να εκκρίνουν ουσίες που αυξάνουν και μειώνουν τη φλεγμονή. Χρησιμοποιώντας αλληλουχία μονοκυττάρου για την ανάλυση κάθε κερατινοκυττάρου ξεχωριστά, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αυτά τα ανοσοτροποποιητικά μόρια εκφράστηκαν σε ορισμένα στρώματα της επιδερμίδας.
Τα κερατινοκύτταρα στο χαμηλότερο στρώμα της επιδερμίδας εκκρίνουν ανοσοπροσελκυστικά και ανοσολογικά αντιφλεγμονώδη μόρια. Αυτό γίνεται για να προσελκύσουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο δέρμα και να τα κρατήσουν στη θέση τους για να περιμένουν να καταπολεμήσουν οποιοδήποτε παθογόνο μικρόβιο ή παράσιτο που μπορεί να διαπεράσει το φυσικό φράγμα του δέρματος. Βρήκαν ότι τα κερατινοκύτταρα στο εξωτερικό στρώμα της επιδερμίδας εκκρίνουν προφλεγμονώδη μόρια, ιδιαίτερα την ιντερλευκίνη-36 (IL-36).
Η IL-36 είναι ο κύριος μεσολαβητής ενός υποτύπου ψωρίασης, μιας φλεγμονώδους δερματικής νόσου. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η ποσότητα της IL-36 στο δέρμα ρυθμιζόταν από ένα άλλο μόριο που ονομάζεται PCSK9 και ότι τα άτομα με παραλλαγές στο γονίδιο PCSK9 είχαν προδιάθεση να αναπτύξουν ψωρίαση.
«Η ανακάλυψή μας ότι διαφορετικά στρώματα του δέρματος εκκρίνουν διαφορετικούς ανοσολογικούς μεσολαβητές είναι ένα παράδειγμα του πώς το δέρμα είναι εξαιρετικά εξειδικευμένο στην αλληλεπίδραση με το ανοσοποιητικό σύστημα. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση, όταν υπάρχει ανισορροπία στα μόρια που εκκρίνονται από τα διαφορετικά στρώματα του δέρματος», δήλωσε ο ερευνητής Antonio Ji-Xu, συν-επικεφαλής της μελέτης.
Και οι δύο μελέτες δημοσιεύτηκαν στο JCI Insight.