Ορεκτικά που πρέπει να αποφεύγονται

 
Τι θα σκεφτόμασταν αν πηγαίναμε σε μια γιορτή ή ένα τραπέζι και μας σέρβιραν μόνο το κυρίως πιάτο με τη σαλάτα; Η απάντηση είναι απλή: Πού είναι τα ορεκτικά;


Όπως δηλώνει και η ονομασία τους, τα ορεκτικά, μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά «ανοίγουν» την όρεξη. Χιλιάδες συνταγές μπορούν να πέσουν στα χέρια σας για ορεκτικά πιάτα και οι περισσότερες από αυτές προκαλούν έκπληξη, με τον συνδυασμό των συστατικών τους. Πρόκειται για μικρά πιάτα φαγητών που σκοπό έχουν, όχι να γεμίσουν το στομάχι, αλλά είτε να συνοδεύσουν το κυρίως πιάτο με ποικιλία γεύσεων, να μετριάσουν την όρεξη ή ακόμη και να την ενισχύσουν.

Τα πιάτα των ορεκτικών δεν έχουν όρια ή κανόνες για το πως πρέπει να σερβίρονται ή τι να περιέχουν και έτσι πολλές φορές είναι μεγάλη πρόκληση για τη φαντασία ενός σεφ. Mπορούν να είναι γλυκά ή αλμυρά, γλυκόξινα, ζεστά ή κρύα, περιέχοντας από θαλασσινά, κρεατικά, λαχανικά και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σκεφτεί ο νους ενός ανθρώπου.

Λόγω του μεγέθους τους, δεν μπορούν να καταναλωθούν σε μεγάλη ποσότητα και οι περισσότεροι, δεν τους δίνουν την πρέπουσα σημασία, πιστεύοντας πως, από την στιγμή που καταναλώνονται σε μικρή ποσότητα, δεν αποτελούν κίνδυνο για τις θερμίδες, την χοληστερίνη ή άλλα συστατικά που ενδεχομένως να περιέχουν.

Ωστόσο, πολλά από τα πιάτα των ορεκτικών περιέχουν τηγανητά τρόφιμα και σχεδόν πάντα συνοδεύονται από κάποια επικάλυψη (dressing) διόλου χαμηλών θερμίδων ή κορεσμένων λιπαρών. Έτσι εύκολα μπορούν να γίνουν τα μικρά παραστρατήματα στη διατροφή μας.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε κάποια δημοφιλή πιάτα ορεκτικών που καλό θα είναι να αποφεύγονται. Θα διαπιστώσετε πως μερικά από αυτά αποτελούν πραγματικές βόμβες θερμίδων. Μην στενοχωριέστε όμως, καθώς θα σας παραθέσουμε και μερικές καλύτερες επιλογές ορεκτικών στις οποίες θα ήταν καλύτερο να εστιάσετε την προσοχή σας:

Αποφύγετε:Τηγανιτά κρεμμύδια

Πρόκειται για τηγανιτά κρεμμύδια τα οποία συνήθως σερβίρονται με σάλτσα μαγιονέζας. Μπορεί οι λάτρεις των κρεμμυδιών να απογοητευτούν, αλλά υπάρχει λόγος. Κάποιος εύστοχα θα παρατηρήσει πως ένα λαχανικό δεν μπορεί να είναι θερμιδογόνο και φυσικά θα έχει δίκιο. Από την στιγμή που τηγανίζεται όμως, φορτώνεται με αρκετές θερμίδες και λιπαρά, για να μην αναλογιστούμε και την γενναία ποσότητα αλατιού που θα προστεθεί.

Προτιμήστε: Λαχανικά σουβλάκι

Ψημένα στην σχάρα ή στο γκριλ, προσφέρουν σαφώς πολύ λιγότερες θερμίδες, ενώ υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα λαχανικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, ακόμα και για τον πιο «ιδιότροπο», στις γεύσεις, καλεσμένο.

Αποφύγετε: Τυρί σαγανάκι

Πόκειται για ένα από τα πιο θερμιδογόνα ορεκτικά, με τα οποία μπορεί κάποιος να ξεκινήσει το φαγητό του. Πολλά από τα πιάτα τέτοιου τύπου περιέχουν πολύ περισσότερες θερμίδες από το ίδιο το κύριο πιάτο, καθώς ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν τυριά υψηλών λιπαρών που όταν τηγανιστούν θα μετατραπούν σε θερμιδικές βόμβες.

Προτιμήστε: Καβουρόψιχα

Εξαιρετικά καλύτερη επιλογή, καθώς το καβούρι περιέχει πολύ λιγότερες θερμίδες. Καθώς είναι θαλασσινό, περιέχει λιπαρά οξέα, (ω-3 και ω-6) απαραίτητα στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά, την χοληστερίνη κ.λπ.

Αποφύγετε: διάφορα Cheeseburger

Μην ξεγελιέστε με το μικρό τους μέγεθος, καθώς μπορεί αυτό να μικρύνει, η θερμιδική του αξία ωστόσο θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Προτιμήστε: Σουβλάκι βοδινού

Περιέχει πολύ λιγότερες θερμίδες, νάτριο και λιπαρά, ενώ με την προσθήκη ορισμένων λαχανικών, μπορεί να γίνει μια ακόμα πιο υγιεινή απόλαυση.

Αποφύγετε: Γεμιστές πατάτες

Συνήθως η γέμιση δεν είναι και τόσο υγιεινή, καθώς μπορεί να αποτελείται από μαγιονέζα, λιωμένα τυριά ή κρέμα γάλακτος, προσφέροντας εκτός από πλήθος θερμίδων, κορεσμένα λιπαρά και νάτριο.

Προτιμήστε: Γεμιστά μανιτάρια

Λαχανικά με υψηλής βιολογικής αξία πρωτεΐνη, που ακόμη κι αν γεμιστούν με τυρί, οι θερμίδες τους θα εξακολουθούν να είναι λιγότερες. Το ίδιο και το επίπεδο των κορεσμένων λιπαρών.

Αποφύγετε: Τηγανητά καλαμαράκια

Σίγουρα οι λάτρεις αυτού του ορεκτικού θα απογοητευτούν, αλλά είναι καλό να γνωρίζουν πως, το αγαπημένο τους πιάτο, από την στιγμή που θα τηγανιστεί θα προσφέρει πληθώρα θερμίδων και κορεσμένων λιπαρών.

Προτιμήστε: Γαρίδες κοκτέιλ

Έχει πολύ λιγότερες θερμίδες αφού δεν είναι τηγανητό, ενώ αν συνδυαστεί με μια σάλτσα τομάτας, τότε το μετατρέπεται σε μια ιδιαίτερα θρεπτική και υγιεινή επιλογή.

Αυτές είναι λίγες επιλογές ορεκτικών, που μπορούμε να σας προειδοποιήσουμε για το θερμιδικό τους αποτέλεσμα.

Δεν χρειάζεται να πτοείστε, ούτε να μπερδεύεστε ανάμεσα στα δεκάδες πιάτα, με τα οποία μπορεί να βρεθείτε αντιμέτωποι. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα τηγανητά ορεκτικά ή πιάτα με επικαλύψεις από κρέμα γάλακτος και μαγιονέζα. Στρέψτε την προσοχή σας σε πιάτα ορεκτικών με περισσότερα λαχανικά. Αυτή η μικρή συμβουλή μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμη στην πράξη και να σας γλιτώσει, από πλήθος θερμίδων και κορεσμένων λιπαρών.

Πηγή: mednutrition.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *